Jak słusznie zauważyła część widzów nie jest to horror, ale przede wszystkim dramat. Patrząc z tej perspektywy film ma on swój klimat i dramaturgię. Nic nie jet tu przypadkowe a głęboko przemyślane przez reżysera. Z pewnością taki film zapadnie głębiej w pamięci od innych o podobnej ocenie na Filmwebie. Jest bowiem w nim te coś co odróżnia jego i późniejszy Labirynt Fauna od większości sieczki filmowej.
To, że krew nie tryska strumieniami zalewając cały ekran jest najlepszym dowodem, iż nie jest to horror. Niestety do niektórych to nie trafia i trzymają się kurczowo zaszufladkowania filmu na portalu.
Zacznę od ważnych plusów tego filmu, bo jest ich trochę. Zdjęcia i charakteryzacja są na wysokim poziomie. Film ma fajny tajemniczy klimat tu się z Tobą zgadzam. Początek bardzo dobry i przyznam że mnie wciągnął, niestety im dalej film tracił w moich oczach. Dialogi mogą być . Gra aktorska była dobra, ale nie rewelacyjna. Zdecydowanie dramat . Jak dla mnie film zyskałby gdyby duchy w tym filmie były bardziej tajemnicze, mniej pokazane widzowi. Spodziewałam się czegoś lepszego po obejrzeniu ,, Labiryntu Fauna ''. Kręgosłup diabła jak dla mnie bardzo przewidywalny i zbyt łatwo potraktowany temat, brak większego zagłębienia się w bohaterów( wgl ich nie poznałam) i przerysowane ''zło'' Jacita, za mało o nim. Mam wrażenie że wątki jakie poruszył reżyser sa nie dopowiedziane. Zbyt ckliwa scena umierania Carmen. Wymuszony tragizm .,,Labirynt fauna'' był genialny, dopracowany każdy szczegół, każdy element się ze sobą łączył, a w tym filmie jakby czegoś brakowało.
Zgadzam się z przedmówcą w każdym szczególe, jednak warty obejrzenia jest ten film. Aczkolwiek Labiryn Fauna był zdecydowanie lepszy, bardziej trzymał w napięciu i był bardziej mroczny. Polecam Sierociniec z hiszpańskiego kina :) ogolnie polecam to http://vod.pl/102,kolekcja.html :)
W kolekcji tej brakuje wielu horrorów hiszpańskich. Całkiem dobrych, jak Apartament i Hypnos (ten ostatni z pogranicza thrillera) oraz kilku miernych typu: Mój przyjaciel potwór.
wiem wiem, ale te są niezłe i wiadomo jakości dobrej zawsze jest co obejrzeć :) Hypnos nie widziałam, ale z przyjemnością zobaczę.