jest tu tyle osób zachwyconych tym filmem, wiec ktoś na pewno mi odpowie.
moim zdaniem film to żadna rewelacja, ma kilka momentów, ale ani z niego horror pożądny ani thriller ani dramat. Tajemnica śmierci chłopca jest raczej niewyszukana, motyw zemsty też.
już dawno oglądałam ten film ale było cośtam w słoikach i tamta stara opiekunka mówiła że nazywają to kręgosłupem diabła. chyba.
ta ale własnie o co w tym chodziło bo tez nie pamietam, i jaki ijest związek z resztą filmu
Chodziło o to ze doktorek miał w słoikach zakonserwowane ludzkie płody z jakąś wada genetyczną jak przypuszczam. Objawiało się to tym ze na plecach w miejscu gdzie widać kręgosłup zamiast niego były kolce jak u niektórych jaszczurek czy dinozaurów. A jeśli chodzi o tytuł to jest w sumie niezwiązany z filmem. Chociaż takim symbolicznym kręgosłupem (czyli podporą) diabła (czyli wszelkiego zła)był Carlos bo nikt więcej nie był zły w jakby sierocińcu. Tak mi się wydaje ze może to mieć jakieś symboliczne znaczenie.
no właśnie o powiązanie tego motywu z resztą filmu mi chodziło. bo nie wiem czy mi coś umknęło czy powiązania po prostu nie ma.
Siemka :)
Szukam właśnie tego filmu gdzie go mogę obejrzeć ?
I jak znacie jakieś podobne filmy lub przynajmniej dobre horrory to jestem zainteresowany.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
To coś w tym słoiku to były płody dzieci zalane rumem i podobno miały właściwości lecznicze i poprawiały potencję. Ten płyn właśnie nazywał się kręgosłupem diabła ale nie zabardzo potrafię wytłumaczyć co to ma wspólnego z tytułem
Moim zdaniem kręgosłup diabła był żródłem utrzymania sierocińca - może nie głównym,ale pieniądze z tej dziwnej i niezbyt humanitarnej praktyki wspomagały sierociniec. Może pomogły też w zebraniu 'funduszy w najtwardszej walucie świata', które przyczyniły się do tragedii ...
Taka jest moja interpretacja.
Pozdr
Można jeszcze spojrzeć z innej strony - tak jak te płody leżały sobie zakonserwowane w słoikach, gdzie rum nasiąkał sobie ich mocą, tak i Santi leżał sobie zakonserwowany na dnie "basenu". Łączy ich jeszcze niewinność - tak jak te płody były niewinne i nie zaznały normalnego pochówku, tak i Santi został skrzywdzony mimo braku winy i nie mógł zaznać spokoju po swej śmierci.
Tytuł filmu nawiązuje do medycznego określenia rozszczepu kręgosłupa (spina bifida) - vide dział "ciekawostki".
w słoikach były zmutowane płody. Oni to z tego co pamiętam pili.
można pomyśleć tak, że z tego co inne i "złe", czerpiemy siłę i motywację do dalszego działania.
I tak w filmie jest motyw zemsty, czyli zło, które rodzi zło.
Chodziło o te płody w słoikach, motyw dzieci, które nie powinny się narodzić, dzieci niechcianych
Ok o co chodziło z tą bombą? Dlaczego ona nie wybuchła po tym jak przyjaciel Santiego wybiega, pada deszcz, spada pocisk i ... nie wybucha. Jak to można interpretować?
Kluczowa dla wyjaśnienia tytułu filmu scena to 'wizyta' Carlosa w gabinecie doktora.Chłopiec opowiada Casaresowi ,że chyba widział ducha (Santi).Gdy Profesor chciał mu dać ''wodę zapomnienia'' aby sie mógł napić to ten odmówił.Sam do końca nie wiem jak zinterpretować ten film.Może ma się on bezpośrednio do osoby Carlosa?Mały jako jedyny z dzieci widział ducha Santi.A może do Jacintha ,który również był dzieckiem niechcianym i skończył jak chłopiec ,którego zabił?Pomóżcie :)
Moim zdaniem, tym dzieckiem niechcianym, które nie powinno przyjść na świat był Jacinto. Nie mógł, odnaleźć swojego miejsca, zawsze był samotny, dlatego lepiej gdyby skończył jak te nienarodzone dzieci.
Moim zdaniem Carlos jak i ludzie pożądający mikstury popełniali podobne
zuchwalstwo. Carlos w dążeniu do pozyskania złota nie zawachał się zabić
niewinnego dziecka, pragnął korzyści dla siebie kosztem innych,bez względu
na cene jaką miał zapłącić. Podobnie mogli zachowywać się ludzie, którzy
kupowali miksturę. Wierzyli, że wypicie specyfiku zrobionego z dzieci
dotkniętych zwyrodnieniem kręgosłupa, przyczyni się do poprawy ich zdrowia.
Więc tak, kręgosłup diabła to mikstura, lecz również określenie
postępowania niektórych z naszych bliźnich. Kręgosłup diabła znaczy to samo
co „po trupach do celu”.
nie Carlos,tylko Jacinth. Ja myślę, że różne mogą być interpretacje tytułu i w sumie każda z nich jest odpowiednia... natomiast jeśli chodzi o wspomnianą wcześniej bombę to moim zdaniem moment jej pojawienia był usprawiedliwieniem dla zaginięcia Santiego i tak jak dzieci wcześniej rozmawiały to ona spowodowała,że Santi uciekł a w sierocińcu pojawił się duch..