PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628207}

Kraina Jane Austen

Austenland
2013
6,0 12 tys. ocen
6,0 10 1 12001
Kraina Jane Austen
powrót do forum filmu Kraina Jane Austen

Ale muzyka..

ocenił(a) film na 6

to była supersłaba. Zupełnie niepasująca i nieklimatyczna. Albo tylko ja odnoszę takie wrażenie, że
zamiast dodawać temu filmowi, to tylko mu ujmuje, niepotrzebnie zresztą, bo miło się ogląda.

Meredith91

Na początku też się zastanawiałam co w filmie, którego akcja dzieje się współcześnie, a który nawiązuje do czasów austenowskich czyli XIX wieku, robi muzyka z lat 80/90- tych XX wieku? OK - moje dzieciństwo - mam sentyment, ale muzyka zbyt osłuchana, trącąca myszką, znana z kiczu i banału. Ale później to mi się wszystko zaczęło zgadzać bo cały film jest w konwencji kiczu. Karykaturalne postacie jak panna Charming, lady Amelia czy Kapitana East, absurdalne okoliczności - przeniesienie współczesnych w czasy Austen, sceny jak zabawa w teatr, feeria barw. Wszystko jest przejaskrawione, z przymrużeniem oka i ta nieco kiczowata muzyka wzmacnia tylko efekt komediowy. Taka konwencja.
Czyż nie jest śmieszne jak parobek Martin idzie z taczką i słucha Roxette na ipodzie albo scena przemiany głównej bohaterki i piosenka Bette Davis Eyes, scena na łodzi z Only you, czy przy basenie z "Total eclipse" Bonnie Tyler? Wszystko cukierkowate jak mentalność głównej bohaterki, ale to nie zarzut. Bardzo przyjemny, pozytywny film, mówię to jako fanka Austen, a JJ Feilda uwielbiam.