PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=154526}

Kraina traw

Tideland
2005
7,0 15 tys. ocen
7,0 10 1 14527
6,3 11 krytyków
Kraina traw
powrót do forum filmu Kraina traw

Gilliam w swojej kwasowej wyobrażni pozwala sobie na niesamowite harce. Czasami są one okraszone ohydą i masakrą, czasami szokującymi ujęciami. Świetne zdjęcia, pływające w oceanie traw.Ten film powinien sie nazywać "Alicja w krainie kwasów"

ocenił(a) film na 9
emm79

10/10 za "alicje...." Swietne porownanie:) B.dobry film, poruszajacy i dajacy do myslenia:) Pozdrawiam!!

ocenił(a) film na 6
pater_2

cała dyskusja spoko ale ja wrócę niemalże do początku...

- film poruszający... ale w jaki sposób? bo chyba nie emocjonalny? jedyne co może poruszyć w tym filmie to stylistyka wizualna... ale za takie coś nie daje się 10/10...

- no i dający do myślenia... ja bym bardzo chciał się dowiedzieć co wymyśliłeś w takim razie... za co 10/10?

proszę odpisz :D

ocenił(a) film na 6
emm79

Hehe, dobre, dobre... :-)

Ale film najwyżej niezły, spokojnie moznaby go skrócić o pół godziny, bo generalnie wiele scen nie wnosi zupełnie nic, poza kolejnymi wizjami dziewczynki, które jakie są - każdy widzi.

Końcówka na plus, spodziewałem się raczej jakiegoś unhappy endu z dynamitem w roli głównej, ten koniec też ciężko nazwać szczęśliwym (bo takowy w tym wypadku jest po prostu niemożliwy), ale jest jakaś nadzieja chociaż...

No i ostatnia kwestia, którą chciałem poruszyć - główna boaterka - ta dziewczynka normalnie się zeschizuje w młodym wieku - oprócz tej roli widziałem ją jeszcze w Silent Hill i serialu Szpital Królestwo, które również ciężko uznać za zdrowe umysłowo. Nie wiem czy ona dostaje jakieś normalne role, ale jak tak dalej pójdzie to psycha jej siądzie przed 18tką... ;-)

a film ostatecznie 6/10

ocenił(a) film na 10
_B_a_r_t_

Jodelle Ferland jest niesamowita jak na swój wiek i role jakie gra i wcale niemówie tutaj o tej produkcji bo tu jest fantastyczna...baaaa wogle sie zastanawiam czemu ona jeszcze oskara niedostała heee...

ocenił(a) film na 9
_B_a_r_t_

O kolejny wierzący w głupoty że jak dzieciak gra w trudnych, krwawych, bądź strasznych filmach to mu się psycha siądzie. (A może gada tak z zazdrości?). Prawda jest tak że takie filmy nie mają wpływu na psychikę odbiorcy a już na pewno nie mają wpływu na psychiką tych którzy w nich występują bądź uczestniczą ich robieniu

frycek49

Widzę, że niemal wszędzie wpisujesz ciągle to samo o psychice itd.
OK, rozumiemy, że jesteś fanem horrorów i Jodelle, ale do cholery, nawet psycholog nie mógłby z całą pewnością stwierdzić, że nie ma to wpływu na to dziecko albo inne dziecko.
Twoja przemożna chęć "nawracania" trochę mi zaczyna graniczyć z paranoją. Wiec jesteś pewny, że nie ma wpływu na psychikę? :P

ocenił(a) film na 9
pracus

Tak. Jestem w 100% że występy dzieci w takich filmach nie mają żadnego złego wpływu na ich psychikę. I mogę ręczyć za Jodelle jest na co dzień w 100% normalna bo nigdy nie słyszałem o żadnym skandalu z jej udziałem itp. Ponadto wielu psychologów twierdzi że występy w filmach i ogólnie kontakt ze sztuką ma bardzo dobry wpływ na psychikę dziecka, dla tego w wielu cywilizowanych krajach posyła się dzieci to szkółek artystycznych itp. bo przecież nie każde będzie miało okazje mieć taki kontakt ze sceną jak Dakota czy Jodelle.

ocenił(a) film na 9
frycek49

Ps. Nie ja zacząłem debatę na temat wpływu występów w filmach na psychikę dziecka tylko kto inny ja tylko wziąłem w niej udział, bo fajnie się o tym dyskutuje.

frycek49

To dlaczego Iwona Petry po "Szamance" i Maria Schneider po "Ostatnim tangu w Paryżu" musiały leczyć się psychiatrycznie??

wujenkaAntonina

"Szamanka" jest generalnie filmem od którego wieje coś kompletnie negatywnego, tak jest zresztą jeszcze w kilku dziełach Żuławskiego.
Wg licznych doniesień, reżyser wywierał na Iwonie dużą presję, obiecywał jej, że zostanie gwiazdą itd.
Poza tym spójrz na scenariusz tej produkcji, jeśli ktoś jest bardzo wrażliwy i podatny, branie udziału w takich przedsięwzięciach może się skończyć dla niego źle.
O ile mi wiadomo jednak, dzisiaj ta sama kobieta żyję już własnym życiem, i chyba ma się całkiem ok.
Historia "Ostatniego tanga w Paryżu" nie jest mi znana, ale możliwe, że również zbyt wielkie natężenie emocjonalne związane z tym projektem spowodowało takie a nie inne skutki.
Zauważ, że obydwa tytuły które wymieniłeś należą wciąż do bardzo kontrowersyjnych.

_B_a_r_t_

Ależ WIZJE to właśnie SEDNO! Fascynująca estetyka, oryginalność form - nie można by się pozbawić choćby pięciu minut tej przyjemności!