PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=154526}

Kraina traw

Tideland
2005
7,0 15 tys. ocen
7,0 10 1 14512
6,3 11 krytyków
Kraina traw
powrót do forum filmu Kraina traw

Nie potrafię ocenić, przynajmniej tuż po seansie, czy ten film jest dobry, czy zły? Raczej dobry, choć najlepsze określenie to "niepokojący".
Czytałam, że ludzie wychodzili z kina. Rozumiem. Ja oglądałam go do końca dlatego, że chciałam zobaczyć, co stanie się z główną bohaterką [SPOILER] zakończenie mnie (względnie) uspokoiło. Ta tragedia, pokonanie rekina, była jednocześnie jedynym ratunkiem dla niej.
Film jest po prostu przykry, choć niewątpliwie jedyny w swoim rodzaju i jak przypuszczam wierny powieści. Prawdę mówiąc, nie polecam - nie dlatego, że jest zły, ale dlatego, że uczucia, które ze sobą niesie, są zbyt przygnębiające w stosunku do tego, co się z niego wynosi [prawdę mówiąc, myśląc tymi kategoriami, nie wiem czemu ma on służyć. Może poprostu pokazaniu przygnębiającej prawdy, jak smutny może być los dzieci]
Mimo wszystko bardzo się zdziwiłam oceną na rottentomatoes - 29%. Jako całości z pewnością dałabym więcej, ale krytycy z rt co do jednego mieli rację "mostly unwatchable'.
Zawiodłam się, bo spodziewałam się innego rodzaju fantazji - albo może więcej fantazji bez tak drastycznych szczegółow (z reguły jestem na nie mało wrażliwa). Niewinne, choć już nie całkiem, dziecko pośród brudu świata i jego ucieczka od tego brudu - tak możnaby chyba streścić ten film. Na szczeście, pojawia się nadzieja.