Kroniki Riddicka

The Chronicles of Riddick
2004
7,3 115 tys. ocen
7,3 10 1 115033
5,1 21 krytyków
Kroniki Riddicka
powrót do forum filmu Kroniki Riddicka

Riddickowi należał się film czystej akcji i taki dostał. Bynajmniej nie jest to film jakkolwiek ambitny, ale nie oszukujmy się kto by tego oczekiwał.:) Co do filmu to się miło rozczarowałem. Ogląda się go gładko i świetnie. Scenografia i klimat przypomina jakby trochę outworld z pierwszego Mortal Kombat, a trochę także z Equilibirum. Fabularnie jest tak jak na rozrywkę przystało. Łatwo, szybko i akcja z serii "do widzenia rozum". I co ja na to ?? Jestem za. Jako opcja rozrywki przed TV powiem, że jest to rozrywka najwyższej próby. A dodając, że jest to S-F można śmiało obejrzeć. Naprawdę ma klimacik i jest dość specyficzny.

Co na koniec? HMm jak ktoś nie ma zajoba na punkcie Bergmana czy Herzoga i od filmu rozrywkowego oczekuje rozrywki, a nie kontemplacji pod sosną nad istotą selera to mogę polecić, bo film w swojej kategorii zwyczajnie jest dobry. A przez scenografie i kostiumy jest unikatowy, i miły dla oka.

ocenił(a) film na 8
Redgard

W pełni się zgadzam:). Nie można się doszukiwać tu żadnych wielkich przesłanek, choć na upartego można by coś naciągnąć, ale przecież nie o to chodzi. Film naprawdę miły dla oka i przyjemnie się go ogląda. Klimat przedni:). Szczególnie ciekawe sceny z planety Crematoria (tak to się pisze?), ten wschód słońca robi wrażenie:). O! I wielki plus za brak cukierkowo-słodkiego zakończenia^^. Może i podświadomie się go oczekuje, ale potem przy endingach typu: "a na końcu się pocałowali i żyli długo i szczęśliwie"^^ w filmach fantasy czy sf czuję straszny niesmak. Myślę, że nie tylko ja tak mam;).
Reasumując, jeśli macie ochotę na niezobowiązującą rozrywkę (a może i coś więcej:)) to polecam!
Namarie