Kroniki Riddicka

The Chronicles of Riddick
2004
7,3 115 tys. ocen
7,3 10 1 115033
5,1 21 krytyków
Kroniki Riddicka
powrót do forum filmu Kroniki Riddicka

Ale jestem na maxa zaskoczony. Kilka godzin temu obejrzalem "Pitch Black" i zalamalem sie totalnie. Zjechalem go w recenzji za brak sensownej fabuly, aktorstwa i przede wszystkim budzetu bo sie nalezalo bez dwoch zdan. Stad tez do Kronik Riddicka podszedlem z duza rezerwa oczekujac kolejnego gniota jakich malo. A tu prosze jaka odmiana. Widac Vin Diesel (bedacy tez producentem) wraz z Davidem Twohy wyciagneli wnioski z malo udanego debiutu. Tym razem widzowi podano pelnowartosciowy produkt SF - raczej komercyjny niz ambitny ale to nie wada - oparty na rozsadnej fabule bedacej jak widac czescia rozsadnie pomyslanej wiekszej calosci, z poprawiona gra aktorow, genialnymi kostiumami i swietna scenografia niezle laczaca klimaty a`la Lucas z Geigerem i momentami nie waham sie powiedziec przebijajaca dziela mistrza Star Wars. Efekty specjalne sa tez tym razem na calkiem przyzwoitym poziomie. Widac ze tym razem producenci zajeli sie czym powinni - czyli organizowaniem srodkow na produkcje. Oczywiscie Kroniki to nie Saga Lucasa - brakuje jeszcze innych wyrazistych poza glownym bohaterem postaci, mimo wszystko lepszych aktorow i rozsadnego rozwiniecia pewnych zasygnalizowanych watkow. Ogolnie i tak jest bardzo dobrze - w tej chwili nie pamietam sytuacji gdzie sequel jest lepszy od pierwowzoru ale tym razem Kroniki pobily Pitch Black na glowe - FROM ZERO TO HERO :-) Polecam kazdemu i z niecierpliwoscia czekam na kolejna czesc serii.

ocenił(a) film na 9
Batman_7

Polć mu chłop ma racje. Kroniki Riddicka sa wyjebcze lecz Star Wars raczej nie przeskoczą.

ocenił(a) film na 6
szlachta3

No ale Star Wars to raczej trudno przeskoczyć jako ze stały się już od dawna lgendą

ocenił(a) film na 9
Bartosz33_pl

Wy chyba żartujecie. Kroniki Riddicka pod każdym względem przebijają drętwe i infantylne Star Wars.

ocenił(a) film na 9
Pan_Dzikus

koleś zachowaj umiar , dla mnie kroniki riddicka to nawet 9.5/10 ale jednak troche inna liga niz Stars Wars. Ale i tak genialny film.

luck1986

Swietny film, dajcie spokój Star Wars to kino dla dzieci i do tego kiczowate, jakieś miecze-latarki i fabuła po byku. Nie wiem czym sie ci ludzie podniecają, ze ten film zdobył taki rozgłos. Chciałbym trzecią część przygód Riddicka!