Pitch Black był świetny i trzymał w napięciu jak "Alien" taki realniejszy był walka oprzetrwanie na obcej złowrogiej planecie a Kroniki Riddicka to już ja Star Trek wyszło albo bóg wie co innego, jeden koleś kontra wielomilionowej armii jakichś pochlastów. Jake była nawet spoko ale po cholere ta zmiana imienia, aktoreczka też fajna zagrała ale tamta też się nadawała. Od Pitch Blacka do Kronik minęło 6 lat to nie mogli tamtej dać. Przecież w filmie jest pięć lat różnicy między częściami. No i niestety słuszna nominacja do Złotej Maliny bo Vin Diesel też się nieprzyłożył do tej roli tak jak w Pitch Black. Jak by to szkoła była- Riddick z Pitch Black- 5(bardzo dobry) Riddick z Kronik- 2(dopuszczający). Ale obejrzeć można. Jeszcze musze skołować Mroczną Furie. Mam nadzieje że jak będą kręcić 3, to pójdzie ona w ślady Pitch Blacka, ale moim zdaniem to prequel powinien być, jaki Riddick z więzienia uciekał. To mogło by być fajne.
Ta kontynulacja jest bardziej miedzy planetarna niz w 1 i co prawda to Riddick stracil cos w 2 czesci moze aktor troche sie opuscil chodz jak dlamnie to raczej wina rezysera. Co do zmiany imienia na Kira to bylo dobra zmiana Jake to imie moze byc i meskie i damskie. Kira to konkretnie babka to tak jak by postac sie rozwinela wie ze jest kobieta ale to nie znaczy ze jest slaba. Kroniki mogly byc lepsze to wina scenariusza chodz film i tak mi sie podobal to troche rozczarowal
Tak ale i tak Kyra źle skończyła a szkoda, bo aktorka mi się podobała. No scenariusz był zryty prawda. Ale widzisz Pitch Black był bardziej ludzki a Kroniki to była taka fantazja że szkoda gadać. Ta planeta zwana Crematoria była świetna. W filmie było kilka fajnych scen, powiem że cała akcja przylotu Riddicka na crematorie aż do ich ucieczki z więzienia była super.
Tak tu masz racje do tego mometu co Kira odlatuje to kich, szkoda ze nic nie mowili o tym kolesiu i rasie Riddika otym co udal sie na ostatnia podruz w strone palacedo slonca to przypomnialo mi Sedziego Dredd tego co szed na ziemie niczyja siac prawo :)szkoda ze Kira umiera wszystko co sprawilo ze w 1 czesci ze stal sie bardziej ludzki odeszlo. A to ze jest "krolem" czy czyms takim to smieszne obejrzala bym 3 ale niech nie ciagna tego ze ma byc jakim dowudca czy czyms takim
A wiecie co? A mi się "Pitch Black" w ogóle nie podobał... Oczekiwałem ciekawego, trzymającego w napięciu thrillera sci-fi a otrzymałem film po prostu średni. Do "Kronik Riddicka" nastawiłem się więc negatywnie... Włączyłem... I totalne zaskoczenie! Bardzo dobry film, i nawet Vin Diesel jakoś specjalnie nie grał mi na nerwach (bo akurat tego aktora nie cierpię). A efekty specjalne w tym filmie to po prostu uczta dla oczu.
"Mam nadzieje że jak będą kręcić 3, to pójdzie ona w ślady Pitch Blacka, ale moim zdaniem to prequel powinien być, jaki Riddick z więzienia uciekał."
Prequela raczej chyba nie nakreca, bo juz powstala gra komputerowa o tym jak Riddick ucieka z wiezienia ("Chronicles of Riddick: Escape from butcher bay"), i wtedy albo by sie akcja pokrywała z gra (ale to by bylo nudne), albo historia byłaby niespójna...
A pro po gry, jest to FPP czy TPP, bo tak się zastanawiam, czy by sobie tego nie kupić albo ściągnąc ale niewiem czy warto.
Toż to totttttttttttttttttttal chała!!! Porównanie do Alien??!! No proszę!!!
I pytanie: jaka jest różnic między Panem Van Dieselem z Pitch Black a tym z Kronik? Bo przepraszam nie zauważyłem.
Ale pewnie i tak coś jeszcze nakręcą. Tyle, że taraz jestem już mądrzejszy i nie strace kolejnych 2 godzin życia!!hehe