PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=561591}
6,8 29 tys. ocen
6,8 10 1 29060
5,5 12 krytyków
Kruk. Zagadka zbrodni
powrót do forum filmu Kruk. Zagadka zbrodni

ani na chwilę nie zaangażowałem się w film ,akcja niby ma być wartka ale przypomina burzę w klozecie.
Co mi się podobało:
-jak ukochana Poego recytowała jego wiersz
-uwielbiam epokę wiktoriańską ,a więc ,książki ,meble i przedewszystkim doskonałe ubrania bohaterów.

Daję 4/10 tylko za same ubrania.
Daję 4 tylko i wyłącznie za ubrania.

Co mi się nie podobało:
-w zasadzie cała resztą ,nawet nie przypominam sobie w tym filmie muzyki. Nudy i flaki z olejem. Jeżeli komuś starczy za klimat otoczenie wiktoriańskiej epoki w stanach to proszę bardzo ,ale dla mnie to są dwie osobne rzeczy i klimatu próżno w filmie szukać tak jak i dobrego aktorstwa. A cusack w roli Poego po prostu irytuje ,jak się patrzy na jego wiecznie otwartą gębę to ma się ochotę mu przywalić. Chciał zrobić upośledzonego z niego ,czy z siebie?

ocenił(a) film na 8
Ottiss14

nie przesadzaj film spoko, znasz lepsze tego pokroju?? hmmmm

quriozum

To zależy o który pokrój Ci chodzi. Możliwe ,że przesadzam ,bo oglądałem go wieczorem i co chwila przerywałem bo znajdowałem coś ciekawszego do roboty ,ale to chyba też mówi wiele o filmie.
"Z piekła rodem" też jest przeciętny ,ale zdecydowanie lepszy.
Sherlock Holmes ,jeśli zapomnieć o pierwowzorze to naprawdę dobry film (tak samo ma się sprawa z Conanem z 82').
Wielu tych filmów o epoce wiktoriańskiej nie ma szczerze mówiąc.
Dobry jest też Bram Stocker's Dracula.
Niemniej z tego co sobie przypominam ,to jeśli chodzi o wierność rzeczywistości jeśli chodzi o ubrania to Raven wypada najlepiej.
A jeśli ktoś ma niedosyt klimatu to polecam czytanie Lovecrafta ,Poego ,lub Blackwooda w nocy ,słuchając Nox Arcany.

ocenił(a) film na 10
Ottiss14

zapodaj sobie Rec 3 to chyba film twojego pokroju

ocenił(a) film na 10
Ottiss14

jak dla ciebie Sherlock Holmes to fajny film to gratuluje juz lepiej nic nie pisz

ocenił(a) film na 7
Ottiss14

kolego za ma Conan do filmu The Raven to calkowicie rozne gatunki?, moze czasami warto sie zastanowic?, film nie jest wybitny ale stoi na dosyc dobrym poziomie i napewno nie zasluguje na ocen 4, ostatnio na filmweb pojawilo sie wielu znawcow kinematografi lat nascie:)

grzes1962

To ma Conan ,iż tak jak Szerlock Holmes ma z książkami wspólny tylko tytuł.

ocenił(a) film na 10
Ottiss14

to nie film dla glupkow

myszowski

Gratuluję błyskotliwego komentarza. Może nie we wszystkim co autor tematu napisał się zgadzam, aczkolwiek film jest rzeczywiście przeciętny. Aktorstwo Cusacka bardzo często przypomina zachowanie pacjenta po lobotomii, takie jest moje zdanie.

użytkownik usunięty
myszowski

Wyzywanie kogoś od głupków, tylko dlatego, że ma inny gust, nie świadczy o Tobie zbyt dobrze. Też oglądałem go na dwa razy i uważam za przeciętny. A Cusack przypomina mi trochę Nicolasa Cage'a, z tą rozdziawioną japą. :D Ale...Co kto lubi.

ocenił(a) film na 10

wszystko zalezy tez od sprzetu jakim sie dysponuje to dodaje tez klimatu ja jestem wymagajacy i mi osobiscie sie podobal po tym co ostatnio ogladalem tzn Rec 3 . Ogladalem wieczorem nie zasnolem a wrecz przeciwnie wciagnol mnie Holmes nie dorownuje nawet w polowie temu filmowi.

ocenił(a) film na 10
myszowski

twoim zdaniem kto lepiej sie nadawal do tej roli

użytkownik usunięty
myszowski

Nie zastanawiałem się nad tym, kto by był lepszy. Po prostu Cusack trochę mi przypomina Cage'a. Ale kto byłby lepszy? Hmm...Jeśli widziałeś zdjęcia Poe'go, to sam stwierdzisz, że Cusack ma zbyt wąskie czoło. Myślę, że Jack Nicholson(oczywiści odpowiednio "odmłodzony), byłby niezły. Ale z młodszych aktorów? Sam nie wiem.

użytkownik usunięty
myszowski

Nie oglądałem jeszcze Rec 3, ale dwie pierwsze tak, I powiem Ci, że wolę jednak Raven'a. Nie przepadam za zombiakami. A ze sprzętem to kiepsko, bo oglądałem w pracy na laptopie, więc dźwięk do niczego.

ocenił(a) film na 10

i dlatego byles w pracy i sie nie skoncentrowales glownie na filmie w tym problem

Pierwszy Rec był naprawdę dobrym horrorem ,ale jak można porównywać zupełnie inne filmy?
Pozostałych części Rec'a nie oglądałem ,tak samo jak nie oglądałem Zejścia 2 bo są filmy które tworzą pewną całość i tak powinno pozostać. Dla mnie np.Terminator skończył się na drugiej części.
To tyle jeśli chodzi o offtop.

myszowski

Różnimy się tym ,że ja piszę o filmie Raven mając na półce wszystkie opowiadania Poego ,część po Polsku ,część w oryginale. Pisząc o filmie Sherlock Holmes mam na półce sporą część ,jeśli nie większość książek z jego udziałem w tym jeden zbór opowiadań w oryginale ,tak jak pisząc o Conanie mam na półce prawie wszystkie opowiadania o Conanie autorstwa REHa po polsku,oraz anglojęzyczne wydanie zbioru ze wszystkimi opowiadaniami które kiedykolwiek napisał Howard o Lwie Aquilonii.

użytkownik usunięty
Ottiss14

Zgadzam się z autorem tematu. Film niby miał kilka elementów, które zwykle mi się podobają ale oglądałem go z obojętnością zupełnie nie angażując się w akcję.

Jedyny plus dla mnie to okazja na zapoznanie się z twórczością Poego w przyszłości.