6,8 29 tys. ocen
6,8 10 1 29100
5,5 8 krytyków
Kruk. Zagadka zbrodni
powrót do forum filmu Kruk. Zagadka zbrodni

To jeden z lepszych kryminałów od czasów Pachnidła. Znacie inne podobne do tego?
Piszcie tytuły!

ocenił(a) film na 8
koneser

nie widzę żadnego podobieństwa do Pachnidła

ocenił(a) film na 8
CelineMarie

Nie napisałem, że Pachnidło jest podobny do tego filmu. Napisałem, że jeden z lepszych od czasów kiedy oglądałem Pachnidło. Pisząc o podobnych tytułach miałem na myśli kryminał osadzony w czasach XVIII - XIX wieku.

ocenił(a) film na 5
koneser

pachnidło to zupełnie inna liga, nawiązując do pachnidła : pachnidło na esencje z dziewic, zawładnęło tematem bijąc pod każdym względem ten film klasy b, który został wysrany na straganie rybnym.

ocenił(a) film na 8
sergiusz007

Kolejna osoba, która nie potrafi czytać ze zrozumieniem... "Nie napisałem, że Pachnidło jest podobny do tego filmu." i "Pisząc o podobnych tytułach miałem na myśli kryminał osadzony w czasach XVIII - XIX wieku." Jak zdaliście test gimnazjalny i maturę z j. polskiego?

ocenił(a) film na 8
sergiusz007

Idź poćwicz na siłowni Sergiusz, bo do recenzowania filmów raczej się nie nadajesz.

ocenił(a) film na 5
norad1

nikt tu nie recenzuje filmu tylko dzieli się swoją osobistą opinią na jego temat, w temacie masz > dyskusje, coś innego jak recenzja chłopczyku, dokładnie wpadnij na siłownie to Ci pokaże jak to się robi

ocenił(a) film na 7
koneser

Np. "Z piekła rodem" z J. Deppem.

ocenił(a) film na 7
GaoLi

Albo "Vidocq" z Depardieu, to już z elementami fantastyki. Świetny klimat, polecam.

ocenił(a) film na 8
GaoLi

Vidocq miałem okazję oglądać jednak niestety nie za bardzo mi się podobał. Sprawdzę ten film Z piekła rodem. Poza tym myślę, że Prestiż też się nadaje do tej grupy.

ocenił(a) film na 7
koneser

Prawda, chociaż jeśli już mówimy o takiej tematyce, to o wiele bardziej od "Prestiżu" podobał mi się "Iluzjonista" z Nortonem, zresztą powstał w tym samym roku, co "Prestiż" :)

ocenił(a) film na 8
GaoLi

popieram, mnie też

koneser

Z Piekła rodem jest lepszy od Kruka

eltoro10000

U mnie kompletnie na odwrót. Z piekła rodem to film kompletnie bez harmonii i sensu. Wszystko naciągane jakby się miało materiał na 6 godzin , a trzeba go było upchnąć w 1,5 godziny. Zbyt wiele wątków dotkniętych a nie rozwiniętych.
Jeżeli chodzi o Prestiż i Iluzjonistę to oba filmy są genialne jednak Prestiż dla mnie do arcydzieło.

Bones1909

W każdym filmie można dopatrzeć się nielogiczności,absurdów i braku sensu,także w tych,a zwłaszcza w Prestiżu. Żaden z nich nie ma jednak takiego klimatu jak film z Deppem.

ocenił(a) film na 8
koneser

szukam w myślach takiego klimatu i przypomniał mi się taki film- W IMIĘ RÓŻY.
Jeśli nie oglądałeś zrób to koniecznie!

ocenił(a) film na 8
Corrolek

Znam, ale nigdy mi się ten film nie podobał :)

ocenił(a) film na 6
koneser

koneser ;)

ocenił(a) film na 8
eu_geniusz1

Login jak to login, tak samo z gustem... gust jest jak dupa każdy ma swoją i mimo, że "W imię róży" w wielu kręgach jest filmem kultowym, mi nie przypadł do gustu :)

ocenił(a) film na 5
koneser

Polecan film" Dorian Gray".Naprawdę niezły klimat.

quentinkowal

Książka ma klimat, ale film jest żałosny. Ten tytuł nie ma szczęścia do ekranizacji - każda adaptacja okazuje się porażką:(

koneser

LITOŚCI !!! - nie "W..." tylko "Imię róży". Bez "W".
Polecam "Mary Reilly" i "Kubę Rozpruwacza" z Cainem z 1988 - jest lepszy od "Z piekła rodem".

lilo61

Aha, jeszcze "Zabójstwa przy Rue Morgue", ale wersja z 1986. To wg Poe'go, oczywiście:)

ocenił(a) film na 8
lilo61

"Zabójstwa przy Rue Morgue" - książka bardzo dobra :)

ocenił(a) film na 5
koneser

masz rację w imię róży jest kultowym filmem ale mnie np również odrzuca, jeden z tych filmów które albo się kocha albo nienawidzi :)

koneser

W11 albo Malanowski ;p

ocenił(a) film na 8
MrZiomek123

Miałem na myśli czasy XVIII wieku ale spoglądając na nasz kraj w sumie by pasowało ;p

ocenił(a) film na 6
koneser

najbardziej podobny klimat mysle ze faktycznie Z piekła rodem,

jesli chodzi o fajny klimat pisarstwa to polecam Sekretne Okno, Quills- zatrute pióro, Misery;
wspomniane wcześniej Pachnidło (film do niczego ale książka GENIALNA) ja lubię też wszystkie części Hannibala, Seven, Zodiac, American Psycho.. Kolekcjoner Kości itp