PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=561591}
6,8 29 tys. ocen
6,8 10 1 29060
5,5 12 krytyków
Kruk. Zagadka zbrodni
powrót do forum filmu Kruk. Zagadka zbrodni

Moje osobiste odczucia są takie, że film kostiumowy powinien przede wszystkim cieszyć
oko. Ten jest do tego mroczny - w dosłownym znaczeniu - co lubię. Nie porównałabym go
do "Sherlocka Holmesa", a raczej do "Z piekła rodem" czy "Jeźdźca bez głowy". Spodziewasz się po raz kolejny zobaczyć Johnnego Deppa, a tu John Cusack. Aktor ma potencjał, co nie
zawsze mógł udowodnić w granych przez siebie rolach. Jednego nie można mu odmówić -
ekspresji. Nie miałam do tej pory okazji poznać twórczości Edgara Allana Poe, ale po
seansie na pewno po nią sięgnę. Czas zweryfikuje, który Edgar lepszy - oryginalny czy ten
przedstawiony przez McTeiguea.

ocenił(a) film na 9
MissFrey

Potwierdzam. Dla mnie też bomba

ocenił(a) film na 8
kunikowski_3

super film dokładnie jak na thriller dał radę i fabuła ciekawa coś innego

ocenił(a) film na 8
MissFrey

Mi również film się podobał. Fabuła trzymała w napięciu oraz był bardzo dobry klimat. Historia dobrze sklejona w całość tak jak i z resztą całe wykonanie filmu. Polecam u mnie 8/10

ocenił(a) film na 6
MissFrey

Historia filmowa czy literacka przede wszystkim powinna miec sens. Powinna byc inteligentna, spojna, logiczna. Nieistotne jest czy akcja osadzona jest w Sredniowieczu, na statku kosmicznym czy na egzotycznej polskiej wsi. Jesli historia spelnia te warunki, idziemy dalej w poszukiwaniu walorow artystycznych. Wowczas na sukces sklada sie mnostwo elementow, mnostwo drobiazgow takich jak montaz, gra aktorow, zdjecia, dialogi, czesto tez delikatnie wkomponowane poczucie humoru.

użytkownik usunięty
MissFrey

Zgadzam się w 100%. Film już po pierwszych scenach zmusza widza do myślenia i wciąga. Dawno żaden film nie zainteresował mnie na tyle, żebym chciała się dowiedzieć co będzie na końcu, a w tym przypadku przebierałam nogami praktycznie od samego początku.