PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=561591}
6,8 29 tys. ocen
6,8 10 1 29060
5,5 12 krytyków
Kruk. Zagadka zbrodni
powrót do forum filmu Kruk. Zagadka zbrodni

Według mnie ten film to kopia Sherlocka Holmesa i przy pierwowzorze wypada słabiej od oryginału.Nie chodzi mi o scenariusz ,a o samo wykonanie scen, które łudząco przypominają te z filmu o Sherlocku.

ocenił(a) film na 9
CHDZ

To że film jest utrzymany w podobnym bądź tym samym klimacie nie znaczy że jest podróbką czy kopią. Ten sam klimat był wyczuwalny w Iluzjoniście z 2006 i równie dobrze można by się uprzeć że Sherlock był kopiowany z niego, ale jaki w tym sens i ile w tym prawdy? "Everything is a copy of a copy of a copy ...", takie czasy.

Nocturnal_Lamb

Nie , w iluzjoniście była podobnie pokazana epoka , ale Kruk ma te charakterystyczne ujęcia.Dzięki nim jest tak podobny.

ocenił(a) film na 6
CHDZ

dla tych co nie czytali powieści A.E.Poe- to własnie on pierwszy stworzył postać detektywa (C. Auguste Dupin),który prowadzi dochodzenia metodą dedukcji. Sherlock Holmes powstał pożniej, tak więc prędzej to on jest kopią...

szynszyl_galactica

Pisałem o filmie i o tym jak został zrealizowany , a nie o tym kto był pierwszy.

ocenił(a) film na 6
CHDZ

Spoko, Ja nie zauwazyłam podobieństwa ale może i tak być, co nie znaczy, że jest skopiowany.

szynszyl_galactica

Dupin i Holmes prowadzą dochodzenia metodą INDUKCJI = wnioskowanie "od szczegółu do ogółu" ;)
Autorzy pomylili ją z dedukcją i stąd mamy potoczne błędne przeświadczenie o tym :(

dedukcja = dojście do określonego wniosku na podstawie założonego wcześniej zbioru przesłanek, "od ogółu do szczegółu"
Pozdro

ocenił(a) film na 6
pixi222

Aaaaa. Doczytałam na ten temat i racja. Tyle lat żyłam w błędzie;) Dzięki.

ocenił(a) film na 7
CHDZ

Mi również ten film bardzo przypominał Sherlocka. Ale zupełnie przyjemnie się oglądało.

ocenił(a) film na 7
CHDZ

"wykonanie scen", "charakterystyczne ujęcia"? proszę podać te skopiowane kadry :D Ritchie ma swój styl ale bez przesady, tutaj takiego czegoś nie było choć McTeigue tworzy w podobnej estetyce to jest to tylko Twoje czepianie się ze względu na to że fabuła dzieje się w tym samym okresie i tyle. Fabuła podobna bo detektywistyczna czyli kopia!, plagiat! o rety rety i tak jak to inni filmoznawcy piszą;)
BTW. to film jest w tym samym wąskim gatunku "teorio spiskowym fantastycznym" co "Kod Da Vinci" co zazwyczaj ogląda się z ciekawością ale trochę cuchnie.

CHDZ

A który film o Sherlocku Holmesie masz na myśli - bo sporo tego było, a obecnie dwie serie się kontynuują...

lilo61

Ten gdzie gra Robert Downey Jr. i Jude Law.

CHDZ

Nie zgadzam się , wcale to nie jest podróbka SH. Dla mnie jest nawet lepszy niż druga część SH. Ale każdy może mieć swoje zdanie...
Pozdrawiam