Pachnidło, Prestiż, Jeździec bez głowy, V jak Vandetta.
Więc nie patrzcie na negatywy tylko oglądajcie.
Również nie rozumiem negatywnych opinii (ale Pachnidło i Jeździec to zdecydowanie nie są filmy, które lubię :P)
Jak tylko dowiedziałam się, że będzie film związany z Edgarem to strasznie się nakręciłam i czekałam na wieści z planu. Potem okazało się, że w jego postać wcieli się Cusack i moje podniecenie trochę opadło ;) Ostatecznie długo się zbierałam do obejrzenia, bo, o ja naiwna, dałam się zniechęcić opiniami innych. I żałuje, że obejrzałam go dopiero teraz. Podobał mi się bardzo ,a moja niechęć do Cusacka zdecydowanie zmalała.
Na informację o filmie trafiłem przypadkiem i podszedłem z wielką dozą sceptycyzmu, jako że niezmiernie szanuję zarówno twórczość jak i legendę Edgara Poe. Niemniej zobaczywszy, że gra go John Cusack pokiwałem głową z uznaniem i zasiadłem do seansu. Cieszę się, że nie miałem zbyt wysokich oczekiwań co do "Kruka". Podobała mi się hipoteza, jaką twórcy wysnuli, co do tajemniczej śmierci pisarza. Podobał mi się Cusack w roli Poe (chociaż cały czas raziła mnie jego bródka, wszak Poe nosił wąsik). Nie podobało mi się to, że, bądź co bądź wyniszczony opiatami oraz alkoholem pisarz o wątpliwym zdrowiu skacze po drabinach, bierze udział w pościgach i pruje z pistoletu. Co prawda autor filmu dawał do zrozumienia, że Edgar nie jest w najlepszej kondycji, jednak mimo wszystko ja tych akrobacji nie kupiłem. Koniec końców "Kruk" to przyjemne dzieło, które śmiało można oglądnąć.
Jak obiecałam tak też i zrobiłam. Film mi się bardzo podobał. Lubię tego typu klimat. Zarówno Cusak jak i Evans spisali się na 5 - to moja opinia :) Polecam!
Ja również cieszę się że nie zraziłam się niskimi opniami niektórych osób, bo jednak film był świetny! Rewelacyjne kostiumy, mroczny klimat i historia trzymająca w napięciu do ostatniej chwili. Pozycja zdecydowanie warta uwagi. Nie jest to zaden gniot a w filmie można znaleźć zarówno ciekawą fabułę, szybkie zwroty i interesującą oprawę (kostiumy, dobrze wykreowane postacie, elemety poezji, ciekawa sceneria).