PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=561591}
6,8 29 tys. ocen
6,8 10 1 29060
5,5 12 krytyków
Kruk. Zagadka zbrodni
powrót do forum filmu Kruk. Zagadka zbrodni

nie ma słońca

ocenił(a) film na 6

SPOILER

Za wyjatkiem ostatnich scen w tym filmie nie ma swiatla slonecznego. Wszystko dzieje sie albo w nocy, albo o zmierzchu, albo we mgle, przy sztucznym oswietleniu.

Sam film przecietny, ale za ambicje daje mu 6 czyli odrobine powyzej przecietnej. Historia zawiera sporo nielogicznosci, final w redakcji gazety jest pozbawiony sensu. Otruty umierajacy facet bryka, ze az milo. Odsuwa ciezki stol, rozwala klepke w podlodze, dostaje sie do piwnicy, tam znowu bawi sie mlotkiem, na koncu wynosi na rekach dziewczyne majac po drodze do pokonania drabine. A wszystko to rzekomo w stanie agonalnym.

Czegos zabraklo. Nie tylko spojnosci, ale tez tempa.

per333

"Za wyjatkiem ostatnich scen w tym filmie nie ma swiatla slonecznego. Wszystko dzieje sie albo w nocy, albo o zmierzchu, albo we mgle, przy sztucznym oswietleniu."

Taki klimat, mnie właśnie on najbardziej przypadł do gustu:) Fakt zgadzam się z tym co napisałeś/łaś, miejscami nie logiczny, bohaterski Poe ratuje biedną dziewczynę z opresji... jednak klimat nasuwający mi na myśl "Z piekła rodem" oraz to, że coraz rzadziej robi się takie filmy pozwoliło mi go z czystym sumieniem ocenić jako film dobry:) pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
per333

Scena w której Emily (blondi zresztą) przebija pięścią drewniane wieko. Czy nie było jakiegoś podobnego motywu w Kill Billu ? Jestem na 90 % pewien, że to zamierzona akcja dzięki której film spokojnie moze odeprzeć ataki "znawców" od realizmu. Załamujesz ręce nad sceną w której Cusack wynosi Emily ("przecież nie mógł tego sam zrobić bo był w stanie agonalnym!" kind of bullshit) według mnie nijak się się te uwagi do filmu nie mają kiedy widać duży dystans reżysera do tematu.

ocenił(a) film na 8
per333

"Historia zawiera sporo nielogicznosci, final w redakcji gazety jest pozbawiony sensu. Otruty umierajacy facet bryka, ze az milo. Odsuwa ciezki stol, rozwala klepke w podlodze, dostaje sie do piwnicy, tam znowu bawi sie mlotkiem, na koncu wynosi na rekach dziewczyne majac po drodze do pokonania drabine. A wszystko to rzekomo w stanie agonalnym." bardziej pozbawiona sensu jest ta wypowiedz chyba wszyscy, najwyraźniej oprócz per333 mamy świadomość, że na świecie istnieją setki trucizn działających w różny sposób i w różnych przedziałach czasowych, od kilku minut do kilkunastu godzin, a jeśli chodzi o film to jedyną nielogicznością jaką zdołałem dostrzec jest to, że piwnica w której była ukryta Emily była tak zabarykadowana mimo, iż Ivan kilkakrotnie ją "odwiedzał

ocenił(a) film na 6
marius14

Podaj mi, Mariuszu, nazywajacy sam siebie "wszystkimi", nazwe trucizny, ktora zabija po kilkunastu godzinach, ale juz po kilku minutach rzutuje na osrodkowy uklad nerwowy, zaburza percepcje i rownowage? Jednoczesnie nie ogranicza sprawnosci fizycznej na tyle by wniesc po drabinie 55-65kg nieprzytomna osobe. Dzisiejszej nauce taka trucizna nie jest znana, ale byc moze w XIX wieku, wg Ciebie, nauka byla bardziej zaawansowana. To tyle jezeli chodzi o wypowiedzi pozbawione sensu.

ocenił(a) film na 8
per333

nie mam zamiaru przeglądać miliony trucizn obecnych w przyrodzie od milionów lat i działających na miliony różnych sposobów, bo jak widzę znasz je wszystkie i jesteś również znawcą nauki i historykiem czyli jednym słowem wiesz wszystko, co jest czego nie ma... chwila czy Ty aby nie jesteś Bogiem? jeśli tak to mam tyle pytań ;P a powyżej chciałem jedynie powiedzieć, że jest to prawdopodobne i nie uważam, że jest pozbawione sensu. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
marius14

"nie mam zamiaru przeglądać miliony trucizn"

Gramatyka polska to tez nie jest Twoja najmocniejsza strona.

ocenił(a) film na 7
per333

ja nie mam pewności czy on podał mu truciznę...