Film pozornie przygodowy, ale niesie ze sobą ważne przesłanie. Uwidacznia straszliwy problem Afryki, o którym wiekszość z nas nie ma zielonego pojęcia. A że nie brak w nim drastycznych i krwawych scen? Pierwszy raz miałam świadomośc, że oglądam przemoc, strzały i krew na ekranie nie tylko dla uciechy widza, ale dla pokazania prawdy. Bo ta prawda jest o wiele bardziej drastyczna i przerażająca niż to co możemy zobaczyc w filmie. Afryka to nie tylko lwy, żyrafy i kolorowe murzyńskie plemiona. Afryka pełna jest przemocy, ludzkiego cierpienia, nieszczęścia, głodu i bezsensownego zabijania.
A ponadto jeszcze całkiem prozaiczne spostrzeżenie: Leonardo chyba jest jak wino - im starszy tym lepszy, wizualnie i aktorsko.
No przyznaje Ci całkowitą rację. Film na prawde dobry,ukazany na tle problemów współczesnej Afyki( wiem że akcja toczy sie w 1994,ale problemy są nadal aktualne). Może ludzie po obejrzeniu tego filmu,zaczną dostrzegać Afrykę...
Leonadro poprostu świetny,kapitalny,on umie zagrać wszystko! Myśle,że nominacja do Oskara za tą kreację jest w pełni zasłużona,kto wie może nawet dostanie statuetkę..był już nominowany kilka razy ale jakoś nigdy nie dostał Oskara...ogólnie za całokształt odemnie film na zasłużone 10 bez dwóch zdan :].
Film jest bardzo dobry, Leonardo gra jak zwyke świetnie. Ale oskara myślę że dostanie Forest Whitaker za rolę w "The Last King Of Scotland".
Myśle,że nominacja do Oskara za tą kreację jest w pełni zasłużona,kto wie może nawet dostanie statuetkę..był już nominowany kilka razy ale jakoś nigdy nie dostał Oskara.
A co ma powiedzieć Martin Scorsese ,który nigdy nie dostał, albo Paul Newman ,który dostał Oskara dopiero po nagrodzie na całokształt twórczości?
Lubię DiCaprio, ale jeżeli wygra przed Smithem, Goslingiem albo Forestem Withakerem, potwierdzi to tylko ,że Akademii nie można brać poważnie. Niestety jestem z nielicznych którzy zauważyli,że rola DiCaprio w "Krwawym diamencie" była mocno przerysowana i sztuczna i jeżeli zasługuje on na nominację to tylko za "Infiltrację".
fakt, DiCaprio niezle zagrał... nie przepadam za nim ale ten film mnie troche do niego przekonal (chociaz i tak mysle ze mogl to zagrac ktos inny :P )
Rola DiCaprio to nic w porownaniu do gry Djimon'a Hounsou, powalił mnie...
"I'm... I'm... the camera-man" heheh
pzdr
mnie osobiście rola DiCaprio bardzo się podobała i nie twierdzę tak tylko oceniając walory wzrokowe :P ponieważ aktor już dawno temu udowodnił że świetnie spisuje się w każdej roli (Aviator, Co gryzie Gilberta Grapea, czy chociażby ten Krwawy Diament)
"booo hooo right??" tego nic nie przebije, jeszcze ten język i non-stop wtrącane "ha" no poezja po prostu :D
Ja jeszcze filmu nie obejrzałam ale baaardzo chciałabym. Głównie ze względu na to, że gra tam Leo ;] potwierdzam fakt że jest on jak wino. Narazie do kina się nie wybieram bo nie mam naprawdę czasu, do kina daleko, a samochodu nie mam...miałabym czas ale obejrzeć to w domu..ściągałam wiele razy film ale on jest po angielsku...niezbyt wiem o czym mówią...i tu chcialam się zapytać jak wy obejrseliście ten film...w kinie?? a czy w kinie to jest z napisami polskimi czy lektor?? odp..jakby co to mozna odpowiadać na GG: 661875 lub email: verena15@vp.pl ...