PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268522
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

Rewalacyjny!

ocenił(a) film na 9

Dawno nie widziałem tak dobrego filmu.
Porażający temat, któremu towarzyszy wspaniała oprawa - muzyka, dźwięk, zdjęcia i montaż! Film z przesłaniem.
Bardzo dobra trojka głownych bohaterow. DiCaprio- duże zaskoczenie na plus, Hounsou -wg mnie rola oscarowa, Connelly -jasny i zmysłowy promyk tej ponurej historii.
Film wbija w fotel , momentami jest tak realistyczny iż mozna odnieść wrazenie, ze jestesmy wewnątrz tej wojennej zawieruchy.
Wstrząsający wątek werbowania młodych chłopców ( dzieci) do oddziałow rebeliantów.
Polecam widzom o mocnych nerwach a moze byc może także wielbicielom błyszczących kamyków.

ocenił(a) film na 10
jawaso

Zgadzam się. DiCaprio był po prostu genialny. Tematyka rzeczywiście poruszająca, jeszcze godzinę po obejrzeniu filmu przeżywałam to wszystko jakbym tam była.

ocenił(a) film na 9
jawaso

Gorąco polecam siezkę dźwiekową z "Krwawego diamentu" Jamesa Newtona Howarda. Rewelacja!

ocenił(a) film na 9
jawaso

Nic dodać, nic ująć :).
Jak dla mnie rewelacja. Ani trochę się nie nudziłem na tym filmie....i zaraz przypomniał mi się "Hotel Rwanda", chociaż tematyka obu tych filmów jest zgoła odmienna...

ocenił(a) film na 8
kamilp83

Autor postu idealnie ujal w slowa to co w tym filmie podobalo mi sie najbadziej :) DiCaprio rewelacyjny... Nie sadziłam, że przyzwyczaje sie do niego w karabinem w reku, a jednak :P

Motyw dzieci zmuszanych do przemocy mnie przeraził... Pokozano to bez epatowanie krwia i przemoca a jakież to było wymowne...

Film nie jest jednym z "rewelacyjnych" filmow nad ktorymi Acho i Ichow nie ma konca, ale na prawde jest godny polecenia (nie jest taka sobie "tylko" sensacja)

ocenił(a) film na 9
jawaso

Oj tak zgadzam się...ścieżka dźwiękowa rewelka...można słuchać na okrągło
Pozdrawiam zalozyciela tematu i zgadzam się w 100%

ocenił(a) film na 9
Hopkn_

Bardzo się cieszę że film na tak wielu osobach zrobil takie niesamowite wrazenie. Jestem tylko ciekawy, ktory z nominowanych aktorow otrzyma Oscara? Wg mnie zarowno Leonardo i Dijmon zasluguja na to wyroznienie.
Zaluje tylko , ze muzyka z filmu nie otrzymala nominacji.
Pozdrzawiam i byc moze do uslyszenia!

ocenił(a) film na 10
jawaso

Film jest w 100% warty obejrzenia.NADAL MAM SCENY Z NIEGO PRZED OCZYMA.To nie żaden drugi Inidana Jones, ten film pokazuje poprostu przykrą prawdę, dlatego niektórzy go nie rozumieją. Film dla wymagających koneserów kina.Nie dla LAIKÓW,którzy bazują tylko na Indianie J. i Jamesie Bondzie.

Z poważaniem , Joanna D. Fanka Filmów z przesłaniem nie tandetnym :]

ocenił(a) film na 8
Akaszencja

He znalazłem twoją opinie:) Jak można porownywać Krawy Diament do agenta 07... Indiana Jones to Klasyk,klasyków w tym gatunku... więc tu będę trzymał stronę G.Lucas'a i S.Spilberg'a...
Widziałaś skarbie:} "Hotel Rwanda" lub "Somthimes in April" po tych filmach człowiek miał SCENY PRZED OCZYMA przez długi czas, a w przypadku Krwawego Diamentu tylko normalne przygodowe kino sensacyjne...

ocenił(a) film na 5
jawaso

Czy ktoś widział z was Foresta Whitakera w "Ostatnim królu Szkocji", Ryana Golsinga w "Half Nelson" albo Willa Smitha w "W pogoni za szczęściem"???

To się nazywa prawdziwe ,pełne subtelności i opanowania, a jednocześnie niezwykle intensywne i pełne emocji aktorstwo. Nie bieganie z miną terminatora i karabinem w ręku po obozach. Z całym szacunkiem , DiCaprio w "Inflitracji" był fenomenalny. W "Krwawym diamencie" wypadł sztucznie i bez przekonania. Radze obejrzeć wspomniane przeze mnie filmy, zanim zaczniecie rozdawać Oskary.

ocenił(a) film na 10
jawaso

jak nie?? a ja gdzieś widzialam ze muzyka z filmu właśnie jest nominowana...wejdź na głównąstronę oscarów i tam jest...chyba ze sie myle a le gdzieś widziałam ze jest nominowana ;p

ocenił(a) film na 8
jawaso

Ok,Ok film bardzo fajny ale bez przesady żadna rewelacja, oglądnąłem z przyjemnością, z deka mnie wciągnęła akcja i tyle,nie jest to jednak film na który czekałem z niecierpliwością i odliczałem każdy dzień do jego premiery. Czekam na coś innego, coś co wywali mnie z bucików... dni są policzone, ta chwila jest nie unikniona i pędzi z prędkością światła a na co tak czekam hm sam/a zgadnij :)

ocenił(a) film na 9
Dlugas

Czyzby na Shreka 3? ;-)
pozdrawienia dla Joanny D.
killacam- z chęcią obejrzę zaproponowane przez ciebie filmy , tym bardziej że czytalem bardzo dobre recenzja na temat roli whitakera w "ostatnik krolu szkocji"
Niestety nie widzaialem leonarda w "Infiltracji" , ale jego rola w Diamencie byla wg mnie naprawde bardzo dobra.
Do uslyszenia!
Milego (filmowego)weekendu!

ocenił(a) film na 8
jawaso

Pewnie, że czekam na Shreka 3.. a ty nie ??? podejrzewam ze 80% użytkowników tego forum czeka na trójkę Shreka bo co by nie powiedzieć pośmiać się idzie co nie miara... Jednak tak mniej rozrywkowo to z niecierpliwością czekam na "300" - 300 Spartan i "Hannibal - po drugiej stronie maski" - książka jest KOZAK ;)!

ocenił(a) film na 10
Dlugas

o tak "Hannibal 3" na pewno zrobi na nas wrażenie nie mniejsze niż "Krwawy diament",ale z pewnością film 1. nie ma takiego "przesłania" jak film 2....Ale to już kwestia osobistych oczekiwań kinomana. Również nie mogę sie doczekać Hannibala, a co do Shreka 3 to szczerze mówiąc mam po dziurki w nosie tej "inteligentnej" bajki, która relaksuje,ale niczym nowym mnie nie zaskoczy.Tak więc pozostaję,przy mojej opinii,że "Krwawy diament" nie jest zwykłym filmem,ale niektórzy tego nigdy nie zrozumieją... :] PEACE!

ocenił(a) film na 8
Akaszencja

hej, ja nie piszę i nie nadaję na Kraway Diament tylko po prostu wyraziłem swoją opinię, film jest ok i tyle, są gusta i...bleble :) na Shreka czekam z ciekawością a nie niecierpliwością... Hannibal to będzie już 4-ty droga Pani :) ok niech będzie:) PEACE!:]
Jednak bardzo mnie interesuje powód dla którego tak wiele osób uznaje "Kraway Diament" za film ARCYDZIEŁO,REWELACJA i co w niem takiego niezwykłego ???hmm... Po prostu jestem ciekawy i to bardzo...:}

ocenił(a) film na 9
Dlugas

Hej !
Co do mojej opinii dlaczego "Krwawy Diament" jest rewalacyjny to nie bede sie powtarzał. Moje wrazenia opisalem w pierwszym poscie.
Szczerze mowiac posrod tej kaszany ktora obecnie gosci na ekranach -Diament- naprawde swieci pełnym blaskiem!
Nowy "Hanibal" nie jest raczej filmem na ktory czekam.
Po fantastycznym "Milczeniu owiec" kolejne dwie częsci bardzo mnie rozczarowały. Obawiam się że Hanibal 4 moze okazać sie porażką.
Ale szanuje twoj gust i wybor!
Oczywiscie Shreka uwielbiam i z przyjemnoscia obejrze częśc trzecią.
Przegladajac zapowiedzi filmowe na najblizsze miesiące nie zauwazylem niczego ciekawego. Byc może wybiorę sie na Dreamgirls, az tyle oscarowych nominacji...Slyszalem sciezkę dźwiękową, szczerze mowiac wpadla mi w ucho. w koncu to musical.
Pozdrawiam! I mam nadzieję do ponownego us;yszenia!

ocenił(a) film na 10
jawaso

Ok, Długas, 4 SHREK :D :D :D Się pomyliłam ....Krwawy Diament ...arcydzieło? W pewnym sensie na pewno, wierz mi, taki film, który łączy w sobie zarówno brutalność i miłość jest trudno nagrać.Nie chodzi o brutalność "zwykłą",ale realną,która tam ma i miała miejsce właśnie tam na czarnym lądzie. Uważam że Shrek jak najbardziej się przyda na rozluźnienie emocji po tak krwawym diamencie...:D
Oj błyszczy ,.....film błyszczy wśród obecnego repertuaru :D

ocenił(a) film na 8
Akaszencja

hmm, jak nie oglądałaś "Hotelu Rwanda" lub "Somtimes in April" to bardzo polecam tam jest dopiero pokazana miłość, wojna, zdrada itd...
Co do Hannibala - wybaczam ;)
Blyszczeć, błyszczy bo to diament :) jaki diament nie błyszczy?:)
pozdrówko,

ocenił(a) film na 10
Akaszencja

Długas.....nawiązałam do Indiana i Bonda bo pisali o tych bohaterach w innych tematach i porównywali L. Di Caprio do nich...:P I to jest moja odpowiedź dla nich.
A co do tych scen przed oczyma ------>każdy ma inną wrażliwość , i sceny przed oczyma, to już prywatna sprawa, po jakim filmie. Więc ja miałam, widocznie ten film akurat na mnie WYWARŁ TAK PIORUNUJĄCE WRAŻENIE I ZASKOCZENIE. Tak brzmi moja odpowiedz..

ocenił(a) film na 8
jawaso

hej,
obyś się mylił z "młodym Lecterem":), ja się nie rozcarowałem "Czerwonym Smokiem" i "Hannibalem" może dlatego, zę czytałem książi do obydwu części, jednak do "4" książki nie przeczytałem i może być problem ;) jednak napewno się mylę - mam nadzieję...
Czytałem twój post więc dlatego teraz sobie tak piszemy:} Wracając do Shreka to na niego nie czekam, z niecierpliwością czekam na "Listy z Iwo Jim'y" i "300" << Termopile i tak dalej...
Ten pierwszy widziałem ale w mega beznadziejnej jakości więc czekam na kino... "300" widziałem tylko spot'y i masę zdjęć.
Krwawy Diament pokazuje jeden z wielu konfliktów W Afryce jednak jeśli "lubisz konflikty" na dużym ekranie to zapewniam Cię że jest na co czekać:)
Chyba podchodzę za bardzo "historycznie" do tematu no ale cóż ja uwielbiam histe:}
pozdro,

ocenił(a) film na 10
Dlugas

A te filmy co mi polecies....hm..nie zamierzam nie obejrzec. Hotel widzialam,ale to dawno,ten drugi z checia przylukam :]

ocenił(a) film na 8
Akaszencja

naprawdę polecam!
tu sobie możesz o nim co niecao poczytać: http://www.filmweb.pl/Czasem+w+kwietniu+2005+o+filmie,Film,id=150530
pozdrawiam,

ocenił(a) film na 10
Dlugas

oki ;] dzieki, po maturce z checia przylukam ;) Pozdrawiam serdecznie. Ciekawe czy na marzec szykuja jakis fajne filmy, z tego co wiem to w sierpniu wejdzie na ekrany kin "300 Spartan" czy jakos tak i "Zodiac"( thriller z obsada : R.D.Junior,Martin Buffalo. Pewnie na te oba sie wybiore.
Na ekranach maja sie pojawic tez "Transformers" , ktore powstaly m.in przy wspolpracy z Steven'em S. Naprawde swietna grafika, kino lamie juz wszelkie granice. Efekty nie sa najwazniejsze, ale jednak ich jakość z roku na rok staje sie coraz lepsza! To niesamowite! :]