PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268522
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

Polecam obejrzec w jeden wieczor:
- Pan zycia i smierci
- Krwawy diament
- Lzy slonca
- Wierny ogrodnik

Tworza moze ponury ale za to wielowymiarowy obraz czarnej Afryki. Razem wziete robia niesamowite wrazenie.

('Pan zycia i smierci' najmniej pasuje bo traktuje o temacie handlu bronia szerzej - ale i tak polecam)

Co jeszcze byscie polecali w tej tematyce?

_domino

Nie oglądałem "Łez słońca", ale mógłbyś nie łączyc "Wiernego ogrodnika" z pozostałymi dwoma?
Jest o niebo lepszy.

Howler

no i jeszcze HOtel rwanda
i Ostatni król szkocji
do kolekcji

ocenił(a) film na 9
Howler

Zgadzam sie, ze "Ogrodnik" jest najlepszy. Dlatego umiescilem go na koncu mojej listy, niejako na deser.

ocenił(a) film na 9
_domino

"Hotel Ruanda" koniecznie dodać do listy !!!! :)
Byl genialny

ocenił(a) film na 9
davemaster

Popieram Hotel Ruanda powinien tez być dodany do listy

ocenił(a) film na 8
topikgost

I Shooting Dogs jeszcze. A teraz zabieram się za Wiernego Ogrodnika, skoro tak polecacie. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
_domino

A w/g mnie to "wierny ogrodnik" i Krwawy diament są obydwa genialne...w "wiernym ogrodniku" obsada jest może nieco hmmm...na wyższym poziomie ale "Boski Leo" ostatnimi filmami( i nie tylko ostatnimi chciażby " co gryzie Gilberta..."udowodnił że jest naprawdę świetnym , wszechstronnym aktorem...a ten jego akcent w "Krwawym..." jest genialny:))

ocenił(a) film na 9
sloane

Co do Leo - po "Aviatorze", "Infiltracji" i Krwawym Diamencie" mam silne wrażenie, że jeszcze będą z niego ludzie:) A wracając do filmów o Afryce - zauważyliście podobieństwo wypowiedzi o Afryce (przynajmniej w "łzach Słońca" i "Krwawym Diamencie") o tym, że Bóg dawno już opuścił Afrykę? Nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się, że w "Panu Życia i Śmierci" też coś takiego było (a nie mam filmu, żeby sprawdzić).. Ogrodnika oglądałem ale nie podzielam waszego zachwytu.. Tzn był dobry ale nie uważam, że najlepszy..

ocenił(a) film na 10
_domino

Catch a Fire :)

właśnie jestem po seansie i powiem szczerze że bardzo mi sie podobał :)

mi osobiście najbardziej w pamięci zostanie " Hotel Ruanda " :)