6,6 48 tys. ocen
6,6 10 1 47837
6,3 19 krytyków
Krzyżacy
powrót do forum filmu Krzyżacy

Albo kanony piękna tak drastycznie zmieniły się przez minione dziesięciolecia,albo ja się kompletnie nie znam.
A co Wy myślicie o filmowych Danusi i Jagience?

Film_Polski

och ach i zgrywanie cnotki niewydymki może to własnie było modne i mężczyzni sie fascynowali.....prawda jednak mogla byc inna...co w sredniowieczu można oczekiwac ? Na pewno był ciemnogród, na pewno były epidemie ktore pleniły całe miasta...na pewno były burdele i panienki z licznikiem w dupie zarabiały tak samo jak dzis. może było własnie tak ale mysle ze to własnie film robi sie pod aktualne czasy i przez to troche przekłamuje sie historie

ocenił(a) film na 5
cichy1970

Ale już nie dokonujmy porównań ze Średniowieczem.

Porównajmy kryteria kobiecej urody na przełomie lat 50. i 60. (premiera filmowych "Krzyżaków") a chwilą obecną. Czy pani aktorka grająca Danuśkę istotnie mogła kiedyś uchodzić za piękną?

Film_Polski

To tak jak z modą. Bedziesz musiał sam sobie odpowiedziec na to pytanie. Kazde czasy były inne i inne były upodobania ludzi również pod względem urody. Mysle ze trzeba by było zapytac jakiegos eksperta od mody, taki ktos mógłby odpowiedziec jakie fryzury, typy urody itp były modne w danych czasach...albo sobie wygoogluj.

ocenił(a) film na 8
cichy1970

W średniowieczu ideałem urody była kobieta szczupła, blada, delikatna, wysmukła z wysokim czołem, blondie (złotowłosa) o długich włosach, niebieskich oczach i małych, wąskich ustach o ile pamiętam z lekcji polskiego xD

Marien

Trochę nie na temat ale jak mówimy o Średniowieczu to powiem Wam kawał.......-Jak w Średniowieczu wrzucili babę do stawu i się utopiła to znaczy, że nie była czarownicą.......i drugi z filmu "Bruce Wszechmogący" ...Pan Bóg- Teraz mnie zastąpisz, ja idę na urlop ! ...-Przecież Pan Bóg nie ma urlopu !!!....- Nie ???!!! - A Średniowiecze ?!

ocenił(a) film na 7
Marien

To prawie tak jak teraz (odrzucając "blada,wysokie czoło i małe, wąskie usta) :):)

ocenił(a) film na 8
MartiniKS

Nie chcę być cyniczny, ale "małe, wąskie usta" czasami mogą być niepraktyczne.

ocenił(a) film na 10
cichy1970

A skąd ty wiesz, że na pewno był ciemnogród? Co to twoim zdaniem znaczy? To że nie siedzieli godzinami przed komputerem na fejzbuku, to byli ciemni.
Inaczej żyli, inaczej patrzyli na świat, inne cenili wartości. To nie znaczy że byli ciemniakami.
A współcześnie to masz takich oświeconych ludzi? Korzystanie z usług wróżek, czarodziejów, czy innych ezoterytów, to dla ciebie, to dla ciebie postęp i nowoczesność.
Obecne społeczeństwo. pod wieloma względami jest bardziej ciemne, niż w średniowieczu.

ocenił(a) film na 10
Film_Polski

Piękne kobiety, nic nie można zarzucić. A jakie masz dziś kanony piękna (Doda, Cichopek, Herbuś) W latach 60-tych nie było w modzie wrzucanie na twarz kilogramów pudru i innych upiększaczy.

ocenił(a) film na 8
Film_Polski

"Ja bym z taką powojował".