6,6 48 tys. ocen
6,6 10 1 47837
6,3 19 krytyków
Krzyżacy
powrót do forum filmu Krzyżacy

Dzisiaj i przez ostatnie dni, w mediach tak się zachwycają tym, że Polacy pokonali Krzyżaków 600 lat temu. W tym ten zachwyt? W tym, że Polacy MORDOWALI? Już pomijam kwestie historyczne, ale czym to się do licha tak zachwycać? To są tak odległe czasy i z współczesnością nie mają nic wspólnego.

użytkownik usunięty
Axel

a skąd bierze się duma narodowa np Włochów? z dokonań Rzymu sprzed 2 tysiecy lat, choć współcześni Włosi z rzymianami maja tyle wspólnego co my z Chińczykami. Na tym polega świadomość narodowa, że nie wolna odcinać przeszości od współczesności. To była najwiękksza bitwa tamtych czasów i powinniśmy jak najczęściej o tym mówić, bo mam dość słuchaniu o Katyniu i przegranym, bezsensownym powstaniu warszawskim. Wolisz słuchać jak NAS mordują? My nie mordowalismy tylko walczyliśjy a to duża różnica. nie wiem skąd się wziąłeś chłopie, ale dawno takich głupot nie czytałem!

ocenił(a) film na 6

Dziękuję za odpowiedź. To co napisałeś, trochę mnie naprowadziło na inny tok myślenia. Poza tym przed chwilą skończył się film na TVP1.

ocenił(a) film na 8
Axel

Nie można lekceważyć sobie historii, choćby była bardzo nieciekawa, a to z tej prostej przyczyny, że my obecnie żyjący jesteśmy jej bezpośrednim skutkiem. Czy chcemy tego czy nie, czy nam się to podoba czy też nie, czy możemy chlubić się naszą historią czy może powinniśmy się jej wstydzić. Dlatego, my Polacy powinniśmy znać swoją historię, tym bardziej że w naszej przeszłości nie było żadnych agresywnych ekspansji na inne narody. Tak , jak to czynili np. Francuzi w czasie wojen Napoleońskich, czy w ostatnim stuleciu Niemcy ze swoim okrucieństwem Drugiej Wojny Światowej. Dlatego trzeba odróżnić napady na inne narody , od walki w obronie własnego narodu. Bitwa pod Grunwaldem była wielkim zwycięstwem nie tylko Polaków, ale w równej mierze innych nacji (Żmudzinów, Prusów,Rusinów.i innych..) nad agresją Zakonu Krzyżackiego, który pod zasłoną nawracania na wiarę katolicką czynił rozbój i niesłychany ucisk wśród okolicznej ludności. Zachęcam do lektury H.Sienkiewicza.