6,6 48 tys. ocen
6,6 10 1 47837
6,3 19 krytyków
Krzyżacy
powrót do forum filmu Krzyżacy

Nie wiem czy to ja mam jakieś zwidy albo przesłyszenia, ale mam wrażenie, że synchro audio-video w nowym wydaniu dołączonym do GW jest skopane, przynajmniej na początku filmu, można zauważyć już w scenie gdy poseł wbija dwa miecze i dźwięk tegoż wbijania jest o pół sekundy za późno (dla pewności porównałem ze starą wersją i tam jest ok) przeskoczyłem dalej i zauwazyłem to samo choćby w scenie gdy Jagiełło gości Krzyżaków i odkłada mięso, które trzyma w ręce , rzuca się to również w oczy w dialogach kiedy ruch ust zaczyna się wcześniej niż słyszymy głos aktorów...

Zawsze coś...zawsze k***a coś...

Już myślałem, że mam coś nie tak z kompem lub DVD, też widać na początku to opóźnienie, potem jest już trochę lepiej, ale spokojnie można obejrzeć.

ocenił(a) film na 8
rmvbhd

Nie zmienia to jednak faktu, że grafika jest w porównaniu z pierwotną wersją boska. Nie mogę się doczekać II płyty, może tam nie będzie 'usterek'.

użytkownik usunięty
rmvbhd

http://www.youtube.com/watch?v=iokGHhsxj7U

Tutaj dla lepszego unaocznienia problemu z dźwiękiem porównanie obu wersji DVD.

Jakbym miał kupowac ten film na Blu-Ray (a pewnie to zrobię jak już bede miał odtwarzacz) to wolałbym żeby to poprawiono, dlatego o tym marudzę wszędzie gdzie się da i zwracam na to uwagę ludzi. Jeszcze jest czas żeby to poprawić a to naprawdę żaden problem, sam w domowych warunkach mogę sobie takie coś skorygować, ale nie na oryginalnej płycie, co najwyżej mogę mieć "naprawioną" kopię, a wolałbym jednak idealny pod każdym względem oryginał.

ocenił(a) film na 8

ale II część na całe szczęście obeszła się - chyba - bez usterek :D (przynajmniej ja żadnych nie wyłapałam po za gagami filmowymi :P ale to już mniejsza o to ^^)

A u mnie nie ma żadnego opóźnienia, film ogląda się świetnie, polecam. A Polacy to tylko narzekać potrafią - sam odrestauruj to lepiej, a nie siedzisz z piwkiem przed tv i marudzisz że nam Żydzi historyczne filmy kręcą.... hehe Cudze chwalicie, swego nie znacie.

użytkownik usunięty
olcio1

Jest. Najwyżej nie jesteś w stanie go zauważyć.

ocenił(a) film na 6

Dodam, że wersja, którą dzisiaj emituj TVP1 (zremasterowana, ale nie wiem czy to ta sama co na DVD) również ma opóźniony głos, dokładnie w tych samych scenach, o których pisałeś Gieferg czyli ruch ust, wbijanie mieczy, odłożenie mięsa itd. No cholera, jak można takiego bubla wydać?

ocenił(a) film na 10

Na odświeżenie filmu do wersji kolorowej GAZETA WYBORCZA wydała 300 tys zł.

2008einstein2009

Małe sprostowanie, GW wydała, ale tylko film jako dodatek, faktycznie na rekonstrukcję przeznaczono ok. 300 tys. zł., ale w dużym stopniu uczyniła to TVP wraz ze studiem KPD i innymi wq ramach projektu RP film. Jąkała michnik nie jest aż tak szczodry, a wprost przeciwnie :)

ocenił(a) film na 7

U mnie też to widać (i słychać :)), ale da się oglądać.