6,6 48 tys. ocen
6,6 10 1 47837
6,3 19 krytyków
Krzyżacy
powrót do forum filmu Krzyżacy

Istnieje taki urban myth (potwierdzony przez moich wujków), że podczas wyświetlania tego filmu w kinie gdzieś z tyłu na polu pojawia się traktor, który wjechał w kadr i nie zostal zauwazony. Przez lata próbowałam go wypatrzęc, ale moze ekran kinowy nieporównwyalny z ekranem tv, albo też ktoś się skapnął i wyciął w dalszym montażu. Ciekawa jestem, czy ktoś to może zauważył i może potwierdzić legendę?

ocenił(a) film na 8
Szarobure

Nie słyszałem o traktorze w Krzyżakach. Ale o ciężarówce w Potopie; owszem. Jednak oglądając film nigdy jej nie zauważyłam. Dopiero w jakimś programie wspominkowym, ktoś opowiadał o ciekawostkach tej produkcji i wtedy pokazano niemalże palcem sceną batalistyczną, gdzie w tle szosą jedzie samochód. Myślę, że podobnie to wygląda w Krzyżakach. Tylko, że dzisiaj po cyfrowych renowacjach pewnie pousuwano takie detale.

użytkownik usunięty
Szarobure

Chyba w Krzyżakach, albo innym filmie tego okresu była scena w której jechali kuligiem. Nad bohaterami rozpościerają się piękne kable linii wysokiego napięcia.

Kulig to mi raczej Potopem pachnie

ocenił(a) film na 9
Szarobure

Ja słyszałem że wszyscy Krzyżacy byli w trampkach zamiast butów a Jagiełło spojrzał na zegarek przed bitwą. Ale oglądałem Krzyżaków kilkadziesiąt razy i zauważyłem tyko jedno; w czasie bitwy na Żmudzi rzucane na krzyżacką piechotę zwłoki Litwinów były wypchanymi lalkami.

ocenił(a) film na 7
Szarobure

Niestety takie fajne bugi po renowacjach pousuwali :(
Moja mama widziała rower za drzewem, ale mi się udało jedynie zauważyć teleportację postaci - w jednej scenie stoją po dwóch stronach króla, w następnym ujęciu po jednej i z powrotem po dwóch.