Mam pytanie czy ogladał ktoś amerykańską wersje 'Krzyżaków'. Leciała kiedyś w telewizji bardzo dawno temu. Z tego co kojarze jest ona starsza od polskiej i trw około 1½ godziny. Leciała kidyś w cyklu 'W starym kinie' jak dobrze pamiętam.
Jak na moje to coś Ci się bardzo pomyliło. Tzn nie przeczę, że mogłeś oglądać jakiś stary film, w którym to jakąś rolę mogli odegrać rycerze krzyża, ale ekranizacji innej niż Forda z 1960, a tym bardziej amerykańskiej, po prostu nie ma.
Amerykanie o krzyżakach? Z tego co wiem to po za nami tą tematyką Rosjanie i Czesi się jeszcze zajmowali :3
Może chodzi ci o film 'Aleksander Newski' z 1938?
a to że jest jakiś "zachodni" film "ogniem i mieczem" a kolega wyżej chyba pomylił z "krzyżakami"...
jak coś to jest z lektorem rip z tvp1 na homyku,,, tylko w wyszukiwarce homyka trzeba wpisać włoski oryginalny tytuł
Wiadomo, że onegdaj sprokurowano skróconą, jednoczęściową wersję "Potopu" - z myślą o rynkach zagranicznych. Montował ją sam reżyser, Jerzy H.
Być może zapytanie dotyczyło tego, czy kiedykolwiek powstała tak samo poskracana wersja "Krzyżaków" Forda? Oraz czy potocznie nie zwano jej wersją "amerykańską"?