komunistyczna chala... 5 za historie, inaczej bylo by 2 :D
A może podasz konkretnie w której minucie filmu widziałeś autobus, zegarek czy linię elektryczną. Będę b.wdzięczny, bo oglądałem ten film wielokrotnie i nic takiego nie zauważyłem. Poddam ci jeszcze lepszą rzecz; otóż gdzieś tam czytałem, że W.Mistrz Konrad von Jungingen wystąpił w czasie bitwy pod Grunwaldem w trampkach.
PS. I dlaczego "komunistyczna chała"? Nic tam nie było o tym, że wszystko ma być państwowe, raczej przeciwnie :). A na te czasy to był świetny film, raczej te ówczesne zachodnie "kapitalistyczne" historyczne filmy są przy tym filmie "chałą".
a ty na sile 'wyszukane' palikoty ... co to za slowo w ogole 'korwinizmy'..... masakra.
Widocznie znasz znaczenie korwinizmów pisząc, że ja piszę palikoty. Nie oceniam filmów poprzez pryzmat własnych poglądów politycznych, co robisz ty.
acha, to pewnie jestes z tego typu gosci co historii uczyli sie z czterech pancernych i psa, bo przeciez oceniac nie wolno ;P :D tak zebys juz sie zbednie nie podniecal, co wplywa na ciebie slowotworczo widze, komunistyczna chala w tym wypadku znaczy - zrobione typowo jak za komuny: zupelny brak dbalosci o detale :))) odbebnione bo ktos z gory nakazal odbebnic :)
Nie popisałeś się trafną oceną sposobu uczenia się historii przeze mnie. Jak widać trafność ocen dotyczy również filmów, gdzie swego rodzaju klasykę miesza się z błotem. Cóż, pewnego poziomu przeskoczyć się nie da.
jezeli ten film jest dla ciebie klasyka, to faktycznie, pewnego poziomu przeskoczyc sie nie da :D ;P
Też bym chętnie obejrzał te wpadki bo już gdzieś o nich słyszałem.
Zobaczyć znaczy uwierzyć, podobno.
Nie mam zamiaru wchodzić z nikim w polemikę. Film ma swój klimat ze względu na czasy w których był kręcony oraz technikę. Dzisiaj nie do podrobienia.
Ja znalazłam jedną niedoróbkę: na uczcie w jednym ujęciu jakaś para książęca stoi po jednej stronie Jagiełły, a w następnej sekundzie on stoi między nimi. Też bym chciała zobaczyć słynny zegarek, albo ten rower, co podobno stoi za drzewem.
W 'braveheart' w jednej scenie wyraznie widac operatora, o sztucznym koniu nie wspomne, i o doslownie dziesiatku wpadkach w 'matrixie' chyba nie musze pisac i jakos nie przeszkadzalo ci oba te filmy ocenic na 10/10 i sa to w miare nowe filmy (porownujac je do krzyzakow) o ich budzecie nie wspominajac. I co film 'krzyzacy' ma wspolnego z komunizmem? bo film ani nie zostal stworzony przez komunistow ani nie mowi o komunizmie. Poza bitwa pod Grunwaldem gdzie tu masz historie??? Wyswiadcz mi przysluge i nastepnym razem zanim zamiescisz skonsultuj sie z kims doroslym
...przeczytaj powyzej co mialam na mysli piszac 'komunistyczny' i sie nie podniecaj bo ci kredki z tornistra wypadna.
to akurat fantastycznie, bo zeby zrozumiec wiecej twoich wypocin potrzebowalabym jakiegos slownika ploretariackiej mowy blokersow.