6,6 48 tys. ocen
6,6 10 1 47837
6,3 19 krytyków
Krzyżacy
powrót do forum filmu Krzyżacy

Rok 1409. Młody, porywczy rycerz Zbyszko z Bogdańca atakuje pod Krakowem poselstwo krzyżackie. W odwecie Kuno von Lichtenstein żąda od Jagiełły śmierci Zbyszka za znieważenie majestatu. Od śmierci ratuje młodzieńca dwórka księżny Anny Mazowieckiej, Danusia Jurandówna, córka rycerza ze Spychowa. Staropolskim zwyczajem wybiera Zbyszka na męża, co uniemożliwia wykonanie wyroku. Wkrótce Krzyżacy najeżdżają siedzibę Juranda ze Spychowa - jednego z największych wrogów Zakonu. Zabijają jego żonę i porywają córkę, którą trzymają w zamku malborskim. Zbyszko nadaremnie jej szuka, zbliżając się w tym czasie do zakochanej w nim Jagienki. Krzyżacy zaś wysyłają Jurandowi wiadomość, że uwolnić córkę, jeśli on sam stawi się w Malborku.
Historia...

ocenił(a) film na 8
Condor

Z tym rokiem 1409 to bym się zastanowiła
dlaczego? Poniewarz tam jest mowa o Konradzie von Jungingen, który zmarł w 1407 na moje oko to będzie 1406

użytkownik usunięty
Marien

- atak na Kunona byl wczesniej,ok 1399 (smierc kr. Jadwigi)
- Danusia byla w zamku w Szczytnie, nie w Malborku
- Krzyzacy o wiele wczesnie najechali Spychow, a Danusie porwali podstepem wysylajac list - niby podpisany przez Juranda
- Jurand mial sie stawic w Szczytnie - Wielki mistrz by nie pozwolil na to jesli by to bylo w Malborku

Co ty kurna za ksiazke czytales dziwna?

- Danusia miala romans z Kunonem i w zamku w Szczytnie byla tylko jej kukła (wszyscy mysleli, ze dlugo spala [a to byla kukla-sprytnie!]
- Kunon sam upozorowal atak
- Krzyzacy nie wyslali listu tylko recepty. Danusia byla lekomanka a krzyzacy sprzedawali jej prochy. Spostrzegli sie ze jest cos nie tak dlatego podstepnie wezwali ja na odwyk [a mialo byc tylko badanie].
- Wielki mistrz nie chcial zeby stawal Jurandowi w Malborku, byl heteroseksualny, czyli masz racje - nie pozwolilby na to

...wiem to wszystko bo czytalem streszczenie, wypas!

//Sorry za OT'a, ale nie moglem sie powstrzymac

ocenił(a) film na 8
Pawel_Lisowski

Jak chcecie przeróbki to zobaczcie na to!!
http://pl.youtube.com/watch?v=jk-S-XvXU68
BOSKIE!!

ocenił(a) film na 8
Marien

Ej na dobrą sprawę to nie jego wina bo takie coś pisze na tyle płyty o_O