PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1081}

Krzyk 3

Scream 3
2000
5,7 31 tys. ocen
5,7 10 1 31019
4,7 23 krytyków
Krzyk 3
powrót do forum filmu Krzyk 3

Pozytywnie

ocenił(a) film na 7

--== bez spoilerów ==--

Cała seria "Scream" wibija się na tle całej masy teen slasherów na plus. Bardzo dobra była część pierwsza, niezła część druga, zaskakująco dobre wrażenie zrobiła i ostatnia.
Horroru w tym wiele nie zostało, ale już od pierwszej części elementy komediowe i autoparodiujące walczyły przecież z grozą o lepsze. Motyw planu filmowego "Stab 3" pozwala tchnąć nowego ducha w oklepany zdawałoby się już temat. Są kpiny ogólne z młodzieżowego kina grozy (choćby "trzy zasady" Randy'ego), są elementy wybitnie autoironiczne ("Mam prawie trzydziestkę a gram nastolatkę a w scenie, w której ginę, jestem naga. Co takiego w scenariuszu mogłoby mi się nie podobać??"), są też zwyczajnie komediowe ("Ten psychol do mnie dzwonił. Co mówił? Nic nowego. 'Co słychać? Jak żyjesz? W jaki sposób chcesz zginąć?'). Sprawnie domykają się losy wszystkich bohaterów serii, tak głównych jak i tych z dalszego planu (np. Cotton Weary). Widać, że film naprawdę kręcono jako definitywne zakończenie cyklu. Rozwiązanie fabuły jest co prawda mocno absurdalne, ale w kontekście klimatu całego filmu można je potraktować po prostu jako kolejny żart z konwencji, i jako takie nie podpada. Osobistym bonusem była dla mnie sympatyczna Emily Mortimer w drugoplanowej roli, ale i bez niej film robiłby b. dobre wrażenie. Polecam każdemu, kto ma ochotę na lżejszy film bez nacisków na horror =)