PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10010778}

Krzyk VI

Scream VI
2023
6,0 22 tys. ocen
6,0 10 1 21596
6,4 46 krytyków
Krzyk VI
powrót do forum filmu Krzyk VI

6/10

ocenił(a) film na 6

Kto by pomyślał, że szósta część tej słynnej franczyzy może trzymać jeszcze dobry poziom. Ta co prawda jest nieco słabsza od poprzednika i ta warstwa meta nie jest już tak interesująca jak poprzednio, ale za to nadrabia tym, że jest po prostu porządnym slasherem. Wydaje się, że szósta część cyklu jest nieco bardziej na poważnie niż poprzednie. Ghostface z kolei wchodzi w te sceny w najmniej oczekiwanych momentach, totalnie bez pardonu i łamie swoje nawyki, zachowania znane z poprzedników. To jak najbardziej na plus.

Wiadomo, że musiały wrócić niektóre postacie z poprzednich części. Ale jak już wchodzą, to po coś, a nie na siłę i to się może podobać. Scena otwarcia była naprawdę dobra. Niestety mnie przynajmniej pierwsza połowa filmu znużyła. Nie działo się w niej dosłownie nic. Myślę, że nie trzeba było aż tak długo rozkładać te wszystkie postaci na planszy. Druga połowa jednak mocno dźwiga całość. Dużo dobrej akcji oraz, jak już wspomniałem, porządnych morderstw Ghostface'a w nonszalanckim stylu. Scena w metrze - świetna. Wyjawienie morderców - takie sobie... a ostatnia scena zemsty naszej (dosłownie) superbohaterki mocno przesadzona. Trochę za dużo cukierkowatości wjechało. No i denerwuje mnie coraz bardziej to, że aby kogokolwiek zabić Ghostface naprawdę musi się postarać... bezsensowne powroty "zza grobu" w końcówce.

No cóż... ciekaw jestem czy ta seria dalej będzie mieć coś do zaoferowania. Nie no, na pewno będzie mieć, praktycznie nigdy jeszcze tak totalnie nie zawiodła.