PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6914}

Książę ciemności

Prince of Darkness
1987
6,2 5,0 tys. ocen
6,2 10 1 4976
6,5 11 krytyków
Książę ciemności
powrót do forum filmu Książę ciemności

Still in the Dark

użytkownik usunięty

Grundhi, podzielam twoją opinię na temat tego filmu. Jest to najlepszy horror Carpentera obok klasycznej Mgły, który, w odróżnieniu od swej starszej siostry, przytłacza gęstą atmosferą grozy, wręcz paraliżuje strachem w czym pomaga mu również niezwykle mroczna, jednostajna muzyka. Nie wiem nawet czy słowo muzyka najlepiej tu pasuje. Jest to raczej nieznośne pulsowanie dźwięków z dolnego rejestru porównywalne do tego jakie słyszymy w uszach gdy jest idealnie cicho dookoła, a jedynym naszym towarzyszem jest narastający strach zaciskający pętlę wokół naszej świadomości, która zamyka się przed nami samymi wraz z nadejściem zła. Książę Ciemności to jeden z niewielu horrorów podczas oglądania których się naprawdę bałem. Ciągły mrok, jaki towarzyszy widzowi nie pozwoli mu zapomnieć o długich, trwających całe wieki godzinach oddzielających go od zbawczych promieni wschodzącego słońca.

ocenił(a) film na 9

Rzeczywiście klimat filmu jest niesamowity. Dawno nie widziałem równie dobrego horroru. Człowiek siedzi wciśnięty w fotel i zagryzając palce czeka na to co ma się wydarzyć czyli na nadejście zła - wrażenie potęgują świetnie dopasowane dźwięki.