Księżna

The Duchess
2008
7,4 89 tys. ocen
7,4 10 1 88894
6,3 22 krytyków
Księżna
powrót do forum filmu Księżna

Filmy jak...?

ocenił(a) film na 9

Może znacie więcej podobnych filmów jak "Księżna", czy "Duma i uprzedzenie"?
Kocham kostiumowe, dlatego pytam, a jeśli niedawno był taki temat to sorry.

ocenił(a) film na 8
mamiya

"Niebezpieczne związki", "Elizabeth" były rewelacyjne, "Iluzjonista" i "Kochanice Króla" dobre ;) reszty nie pamiętam jak i tego czy temat już był czy nie ;pp

ocenił(a) film na 9
mamiya

Ja również uwielbiam filmy kostiumowe. Polecam Ci film "Zakochana Jane" o niespełnionej miłości Jane Austen. Rewelacja. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
claudia_o_2

mi się nasuwa jeszcze Maria Antonina - choć film nie jest świetny to polecam książkę, na podstawie której został nakręcony - dużo lepsza od filmu!

mamiya

"Targowisko próżności" z V Witherspoon, "Casanova" (choć to bardziej komedia, ale kostiumowa ;-))z śp H. Ledgerem, "Farinelli", "Wszystkie poranki świata"-dość stary film, wymienione już doskonałe II części "Elizabeth", "Marzyciel" "Modigliani, pasja tworzenia" (ale nie ma nic wspólnego z życiem dwórek), stary, ale dobry "Wieczna miłość" z G. Oldmanem, "Wichry namiętności" i "Wichrowe wzgórza"- to już bardziej klasyka, wspaniałe kino-"Zatrute pióro", ale to już nieco starszy film, podobnie jak "Małe kobietki" (bardzo młoda w. Rider) a także wymieniane już "Kochanice Króla", no może jeszcze "Dziewczyna z perłą" i całkiem nowy film "Powrót do Brideshead".
Też lubię kostiumowe, skoro ktoś wymienił "Iluzjonistę", można dodać "Prestiż".

ocenił(a) film na 9
mamiya

przypomniał mi się (oprócz już wymienionych) Mansfield Park

mamiya

Poza kilkoma już wskazanymi oglądałam też "Wywiad z wampirem", "Braveheart", "Dziewczyna z perłą", "Gwiezdny pył", "Kate i Leopold", "Nieustraszeni bracia Grimm", "Pachnidło", "Przeminęło z wiatrem", "Valmont", "Z piekła rodem". Jak się uprzeć, to i "Star wars" są kostiumowe...

ocenił(a) film na 7
mamiya

Ja bym polecił "Amadeusza" Milosa Formana z 1984 roku.

Pewnie znasz albo kojarzysz ten tytuł. Może to troszkę "inna bajka" niż "Księżna", ale też się przyjemnie ogląda. "Amadeusz" urzeka kostiumami i scenografią. Jeśli nie widziałaś, to gorąco polecam :)

Lord_Bartek

O jakże mogłam zapomnieć o Boskim "Amadeuszu" ;-).
Skoro już przy twórcach jesteśmy, to może jeszcze "Zakochany Molier", "Kopia Mistrza".
Dorzucę jeszcze "Libertyna", "Tristan i Izolda", "Kupiec wenecki", "Portret Damy", "Luter".

mamiya

,,Rozważna i Romantyczna" To jest super!

użytkownik usunięty
A3GBK

Ciekawe, kostiumowe to: "Imię róży", "Zakochany Szekspir". Nie zapominajmy też o naszych rodzimych produkcjach ;p "Ogniem i mieczem", "Pan Tadeusz".

użytkownik usunięty
mamiya

Witam podobnie jak Ty uwielbiam filmy kostiumowe, pełne intryg, romansów,tajemnic i konwenansów, mam dla ciebie kilka propozycji choc podejrzewam że zapewne większośc mozesz juz znac:
--Przemineło z wiatrem
--Valmont
--Niebezpieczne zwiazki
--Wiek niewinności
--Rozwazna i romantyczna
--Małe kobietki
--Kochanice krola
--Vatel
--Libertyn
--Maria Antonina
--Portret damy
--Rozpustnik
--Emma
--Zakochana Jane
--Perswazje
--Onigin
To tez rewelacyjne kostiumowe ale z nie tak dawnej epoki;
--Dom dusz
--Czekolada
--Kapitan Corelli
--Spacer w chmurach
--Za horyzontem
Polskie;
--Dama kameliowa
--Noce i dnie
Horrory:
--Drakula z 92r.
--Wywiad z wampirem
To tak na prędce ;D jeśli masz ochote to zerknij na "moje ulubione" mam tam jeszcze inne filmiki kostiumowe które z czystym sumieniem polecam pzdr.

ocenił(a) film na 6

Można jeszcze dodać "The Young Victoria" ;) Nie jestem fanką filmów kostiumowych, ale jednak oglądam przeróżne filmy z tego gatunku.

ocenił(a) film na 7
Solarie

"The edge of love" z K. Knightley i S. Miller :D Bardzo mi się podobał.
"Silk", "Virgin territory"

ocenił(a) film na 7
rainbowarrior

Jeszcze... "Afera naszyjnikowa" i mini-serial "Tess D'Urbervilles"

ocenił(a) film na 10
rainbowarrior

Dodałabym jeszcze
Dangerous Beauty (świetna opowieść o weneckiej kurtyzanie, z Rufusem Sewellem)
Moulin Rouge
A Knights Tale (z Heathem Ledgerem)
The Mists of Avalon

A może by tak napisać jeszcze o filmach w konwencji starożytnej?
Też są świetne, osobiście uwielbiam.
W tej chwili do głowy przychodzą mi:

Troy
Gladiator
Spartacus (z Goranem Visnjicem z 'Ostrego Dyżuru' ;) )

Sol89

Też sobie pomyślałam o starożytnej epoce, tudzież średniowiecznej ;-).
"300", "Pathfinder", "Alexander", cóż tam jeszcze było..."Helen of Troy", może jeszcze sobie przypomnę ;-)

ocenił(a) film na 10
Shui

To ja dorzucę jeszcze "George and the Dragon", "Shadow of the Sword" i "W Imieniu Króla".

Shui

fakt, Amadeusz był świetny. A do średniowiecznych można dorzucić jeszcze Króla Artura.