Księżna

The Duchess
2008
7,4 89 tys. ocen
7,4 10 1 88894
6,3 22 krytyków
Księżna
powrót do forum filmu Księżna

Płytko i bez polotu. 'Księżna' to kolejna dworska historyjka z nieodłącznymi romansami i nieszczęściami, które tutaj podane są w sposób tak machinalny, że nie budzą niemal żadnych emocji. Zabrakło niestety reżyserskiego zacięcia, bo wierzę, że ten sam scenariusz (no, może po kilku przeróbkach) mógłby na ekranie zyskać dodatkowy oddech. A tak tkwi on w gorsecie nudnej konwencji, która bardziej skupia się na eksponowaniu scenografii i kostiumów niż dramatów bohaterki.

eon_blue

No właśnie, tak sobie pomyślałam od razu po zwiastunie, Keira zupełnie nie potrafi się wczuć w 'kostiumowe' role, a sama intryga jakaś naciągana. Dziś pojawiła mi się wątpliwość, bo zobaczyłam nazwisko - Anders Thomas Jensen - wśród scenarzystów.
Ale chyba nic pilnego, można poczekać na DVD lub tv. ;)

ocenił(a) film na 5
mona_4

Tu akurat się z Tobą nie zgodzę. Keira Knightley to aktorka wybitnie kostiumowa - jej aparycja doskonale komponuje się ze wszelkiego rodzaju sukniami, a i warsztatowo wypada zdecydowanie lepiej niż w rolach współczesnych.

A czym Ci pan Jensen zawinił? ;) Bo przyznam, że jego nazwisko budziło pewne nadzieje, że będzie to coś ponad pusty szablon.

ocenił(a) film na 8
eon_blue

Przyznam że się zgodzę mogło być lepiej czegoś brakowało , jedne co to ocena trochę za niska jednak nawet kostiumy troczę czasu i zachodu do robienia miały.Rzadko się zdarza ktoś w tym tak się stara.Keira Knightley to rzeczywiście wygląda ładne w sukniach :)

ocenił(a) film na 5
Lap

Tylko wiesz, gdy oglądam film to kostiumy akurat najmniej mnie interesują. ;) Mogły więc nawet i rok powstawać, co nie zmienia faktu, że brakuje tu treści.

ocenił(a) film na 9
eon_blue

Zaskakuje mnie tak negatywne odebranie tego filmu. Mi osobiście bardzo się podobał, zarówno pod względem dobrania nazwisk do ról (według mnie Keira wywiązała się znakomicie) jak sposób opowiedzenia tej historii. Bez wątpienia nie była banalna. Każdy oczywiście ma swój gust.

eon_blue

Niejasno się wyraziłam, Jensena właśnie bardzo lubię. Ale chłodne opinie wokół studzą zapał do oglądania. ;)
KK wolę w takiej 'Pokucie', tutaj (zwiastun) wydawało mi się, że na jej własną manierę nałożył się 'konwenans' i wypadało to podwójnie sztucznie.