Znacie może podobne filmy ? tzn. dramaty kostiumowe ? baardzo takie lubię :D
Jednym z moich ulubionych filmów kostiumowych jest "Przeminęło z wiatrem" gorąco polecam:)a z nowszych produkcji to bardzo podobał mi się film "Kochanice króla"
o "Kochanice króla" tez mi się bardzo podobały;) a co do innych filmów kostiumowych to może "duma i uprzedzenie" i inne filmy na podstawie ksiażek Jane Austen(np:Perswazje ,Emma itp),polecam również "elizabeth", "pani Bovary", "wichrowe wzgórza", "zakochany szekspir";)
"Zakochana Jane" to dla mnie gorsza wersja "Rozważnej i romantycznej" ;) No ale to są filmy o miłości,
melodramaty - nie tak tragiczne jak "Księżna" :) Fajne filmy..
Osobiście bardzo polecam "Elizabeth Złoty Wiek".
Cate Blanchett zagrała świetnie, śliczne stroje i bardzo dobra fabuła.
włoska wersja "Wichrowych wzgórz"-upłakałam się na tym...Ale opinie na filmwebie ma raczej negatywne więc kwestia gustu:D
ja również polecam filmy które są już wyżej wymienione w szczególności "Zakochana Jane" "Duma i uprzedzenie" a dalej bym polecała może nie wszystkie są typowo kostiumowe ale również akcja odbywa się w dawniejszej epoce np: "Prestiż" "Rozpustnik" "Iluzjonista" "Elizabeth" "Casanova" "Człowiek w żelaznej masce"
może jeszcze polecę "Plac Waszyngtona", "Oniegin", "miłość w czasach zarazy", i przepiękny przecudowny film "malowany welon"!!!!!!
Ja widziałem nie dalej jak tydzień temu Królową Margot i myślę, że jest warta polecenia. Sam obejrzałem ją dwa razy, dzień po dniu.
Najlepsze, które widziałam to ''Maria Antonina'' Sofii Coppolii oraz ''Kochanice króla''. Chociaż ten pierwszy film to raczej nie dramat, ale scenografia i kostiumy są wprost bajeczne.