uwielbiam film, mam na dvd i bardzo chcialabym przevczytac ksiazke ale nie moge znalezc nigdzie. prosze o informacje i z gory dziekuje. kefas.nienar@gmail.com
A ja znalazłam ją u siebie w osiedlowej bibliotece.Chyba niewiele osób tam wiedziało ( i wie ) o jej istnieniu.
Miałam w ręku wydanie z 1999, wydawnictwa Muza - Seria Vademecum Interesującej Prozy.
Życzę owocnego szukania książki - warto :)
Ja również znalazłam tę książkę w małej zapomnianej bibliotece, to samo wydanie co wyżej :)
Również bardzo BARDZO polecam- jeśli film jest niezapomnianym doświadczeniem (a dla mnie zdecydowanie jest), to książka jest po prostu oszałamiająca!
Dzięki wielkie za odpowiedź, po przeczytaniu waszych wypowiedzi jeszcze bardziej chcę ja przeczytać. Niestety nie mogę znaleźć nigdzie w bibliotece, ale sama świadomość, że książka istnieje po polsku daje mi nadzieję. Dzięki i pozdrawiam:)
No w końcu udało mi się znaleźć i przeczytać. Niesamowita. Tylko trochę za szybko "wchodzi": przeczytałam ją w zaledwie półtora dnia, bo nie mogłam się oderwać. Choć po przeczytaniu jeszcze bardziej zachwyca mnie film, bo w sposób absolutnie doskonały wykreował postać Diny. Bohaterka nie została spłycona, co zdarza się bardzo często w filmach. A tu jest dokładnie taka, jaka jest w książce.
Ta książka człowieka pochłania. Obezwładnia, nie chce puścić nawet już po przeczytaniu ostatniej strony. Kocham ją, wracam do niej kiedy tylko mogę, podobnie jak do filmu. Niestety w księgarni można tylko pomarzyć, aby ją dostać. Postać Diny totalnie potrafi zafascynować. Jej dzikość, sposób myślenia, ekspresyjność. Uważam, że to naprawdę udana ekranizacja, choć wolę ten klimatyzny surowy świat Diny znany z wersji książkowej. Oczywiście obie rzeczy uważam za jazdę obowiązkową.