PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34114}

Księga Diny

I Am Dina
2002
7,1 9,7 tys. ocen
7,1 10 1 9675
6,7 3 krytyków
Księga Diny
powrót do forum filmu Księga Diny

Długo czekałem na pojawienie sie tego filmu w polskich kinach ... z czystego sentymentu do kinematografii skandynawskiej (tutaj: norweskiej). Niestety, w trakcie ogladania dzieła Bornedala poczucie rozczarowania, irytacji wzrastało wprost proporcjonalnie do czasu... Na nic zdały się inspiracje przepięknym "Orlandem" oraz o wiele słabszym "Człowiekiem, który płakał" (obydwa dzieła Sally Potter). Wydaje się, że Bornedal zachłysnął się tanim sentymentalizmem uprawianym Arnauda Desplechina ("Esther Kahn") i niestety, spłodził przez to mierną filmową kruszynkę, dzieło puste i zimne..., norweski beton. Ocena 2/10 , niestety...

ocenił(a) film na 8
Querelle

2/10 ?
Jeżeli temu obrazowi dales ocene 2/10, to na jaka note wedlug Ciebie zasluguja filmy z van damem czy innym kopaczem ?

glowas

odp
Drogi Glowasie, filmów z van Damem i innymi kopaczami nie oglądam, bo to nie moje kino. Z kolei filmom pretendującym do miana kina artystycznego (a to jest moje kino) nie można wystawiać dolnej granicy ocen w okolicach np 5/10! Jeżeli uważam film za słaby, to wystawiam mu 2. Taka jest moja skala, każdy interpretuje ją na swój sposób. Dla Ciebie np 7 może oznaczać "film przeciętny", dla mnie 7 to film dobry z plusem. 10 daje filmom, które uważam za wybitne, 9 flimom na piatkę z plusem, 8 na piątkę, 7 dobry plus, 6 dobry, 5 dostateczny plus, 4 dostateczny, 3 mierny z plusem, 2 mierny, 1 "zły", niedostateczny. Tak określona przeze mnie funkcja. Wydaje mi się, że jest całkiem rozsądna i klarowna. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Querelle

in response
Wspniala basn i w takich kategoriach nalezy sie zastanawiac nad estetyka i wartoscia filmu, fakt, ze wyborcza zjechala tak przyjemna bajke nie oznacza jej wiecznego potepienia wsrod zywych, szkoda tylko, ze niwielu bedzie mialo okazje zweryfikowac recenzje z wyborczej!, zgoda, ze film ma wiele brakow, ale to chyba kino nie z tei epoki, moze dlatego takie piekne, kino bohaterow, fabuly, kino na podstawie powiesci!!! godne podziwu!!! jak nisko kino moze unosic sie na kartami powiesci...coz wiecej...film nie dla wszystkich...film dla tych z bajkowa przeszloscia i basniowym rodowodem