6,4 5,9 tys. ocen
6,4 10 1 5870
7,1 24 krytyków
Kto ją zabił?
powrót do forum filmu Kto ją zabił?

Zaskoczenie.

Myślałem, że dobry kryminał dziś umarł (generalnie), ale świetny debiut (wielkie brawa !!) Riana Johnsona uzmysłowił mi, że wciąż są ludzie, którzy, po pierwsze czują wielki respekt do klasyki tego gatunku i potrafią zaadaptować ją do dzisiejszych czasów, a po drugie, tchnąć w to wszystko ducha nowoczesności.

Z jednej strony mamy do czynienia z pierwszorzędnym kryminałem, z drugiej nowatorski koncept, by dorosłych bohaterów zastąpić młodziakami z liceum, którzy w dzisiejszym kinie, przez większość miernych wyrobników została spisana na straty jako ta wymuskana, wyżelowana młodzież, mająca za priorytet wielokrotną prokreację. Tu oglądamy prawdziwy dramat, w którym kilkunastolatkowie mają bagaż doświadczeń tudzież psychikę ukształtowaną jak ich dorośli odpowiednicy.

To jest dopiero oryginalne kino młodzieżowe oparte na dramacie i kryminale ukształtowanym na najlepszej klasyce kina. Coś świetnego !!

Moja ocena - 7/10

ocenił(a) film na 9
Grifter

film pogrom!
rewelacyjny!
glowny bohater od pierwszej minuty zdobywa sympatie (choc na pierwszy rzut oka wydawac by sie moglo, ze taki pizdus z niego), umiejscowienie akcji w szkole uwydatnia wszystkie zakamarki intrygi... no po prostu majstersztyk

daje 9 bez mrugniecia okiem