PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=115676}

Kupiec wenecki

The Merchant of Venice
2004
7,3 14 tys. ocen
7,3 10 1 13936
6,2 5 krytyków
Kupiec wenecki
powrót do forum filmu Kupiec wenecki

Pompatyczne pitolenie! Kij z tym ile sztuka ma lat, kim był Szekspir i jak bardzo lubię Pacino. Praktycznie wszystko na nie. Daremne dialogi, ale to przecie inna epoka i że niby poezja ... hmm od tamtego czasu to powstało dużo lepszego stuffu! Mdłe na maxa, od cukru mozna się porzygać. No powiedzmy Pacino dał radę, ale wolę i tak go w rolach bardziej współczesnych.

Co do żydów to nie kumam o co innym biega z tym antysemityzmem. Jeden monolog mi się podobał kiedy Pacino wybauszył ludzkość i nadał jej te same prawa niezależnie od tego jakiej się jest narodowości itp. Więc jeśli tak przedstawiono żyda w filmie to czemu od razu cały naród ma być przeklęty z kuly jednego żydolotka? Dla mnie i tak chrześcijanie wyszli na większych debili, no ale w grupie siłą.

Końcówka to gwóźdź do trumny. Nigdy tego nie czytałem swoją drogą, bo mnie takie coś nie jara. Czemu miałby mi się zatem podobać film ? Bo gra tam Pacino?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich nie wstawiających kitu, że widzą w tym wielkie arcydzieło "bo moja pani z polskiego by zachwaliła" więc będę grał inteligenta i powiem że super ... ;/

Kiu_Mantra

To że książki nie czytałeś, film ci się nie podobał (bo jak mniemam go także nie zrozumiałeś) i jak sądzę na żadnym przedstawieniu teatralnym nie byłeś to jeszcze nie oznacza, że Szekspir miałby być tym jak go nazwałeś. Po co w ogóle zabierałeś się za oglądanie skoro to nie twoja działka? Dla samego Pacina? Wracaj oglądać hollywoodzkie rozwalanki, w których nie tylko Pacino przypadnie ci do gustu. Mdło się robi człowiekowi po przeczytaniu takich szczeniackich wypowiedzi jak twoja. Piszesz, że dialogi daremne i jednocześnie przyznajesz, iż książki nie czytałeś... Człowieku, zastanowiłbyś sie chociaż przez chwile co tu smarujesz! I żeby było jasne, ja nie zachwalam tego filmu i jakimś wielkim miłośnikiem Szekspira także nie jestem. Ale żeby narzekać na coś czego się nie rozumie to do głowy by mi to nie przyszło...

Kiu_Mantra

Twoja odpowiedz jest żałosna. Nawet jeśli Ci się nie podobał film, to nie powinieneś tak się wyrażać o Szekspirze. Jego dzieła są niezwykłe. po Twoim słownictwie widać , że jesteś ograniczony !! Czy ty zwierzasz się swojej pani od polskiego jakie filmy oglądałeś?! Rzeczywiście nie masz po co "grać" inteligenta i tak nigdy by Ci to nie wyszło :)

Mimo wszystko rozumiem, że każdy ma swój gust i zdanie, przeszłabym obok Twojej wypowiedzi całkowicie obojętnie gdyby nie takie zbezczeszczenie Szekspira. "kij z tym kim był Szekpir!!!! " nie jestem jego wielką fanką, ale w jego dziełach czuć geniusz.

użytkownik usunięty
proxyrulez

"nie jestem jego wielką fanką, ale w jego dziełach czuć geniusz"
błahahahahaha czuć czuć FANKO !!! przecież przez 9 lat wam to poloniści mówią właśnie po to żebyście teraz szpanowali na forach internetowych znajomością tematu ;)

Kiu_Mantra

Spoko, że zrozumiałeś twórczość Szekspira.

Nie no uwielbiam jak ktoś wpierdala takie teksty tutaj :D

użytkownik usunięty
Rocky_Balboa

A ja znowu uwielbiam "poruszenie" jakie zawsze panuje po takim komentarzu
;..ni stad ni zowąd zebrali się poloniści i wszelakiego rodzaju spece co po
nocach Szekspira czytają i się nim zachwycają bo jak by inaczej przecie
Szekspir wielkim poetą był !!!!!

Skoro nie wiesz z jakiej okazji i w którym kościele dzwonią, to chociaż nie rób z siebie pośmiewiska i nie wypowiadaj się następnym razem...

użytkownik usunięty
Englund

Polonista ??

Kuźwa koleś otwierający posta -Powiem ci tak, tata ci kupił wypasionego pc-ta i psp ciotka dała na komunię a ty dalej twierdzisz że Shakespeare William to pała ,zdajesz sę sprawę że to ty jesteś pała, (óczyli czegoś w szkolie) czy tylko ty tylko masz blade pojęcie o literaturze.

ocenił(a) film na 8
Kiu_Mantra

"Co do żydów to nie kumam o co innym biega z tym antysemityzmem. (...) Więc jeśli tak przedstawiono żyda w filmie to czemu od razu cały naród ma być przeklęty z kuly jednego żydolotka?"
Wy tu tylko o Shakespearze i lekcji polskiego.. ale jeszcze lekcja historii by sie przydała!

ocenił(a) film na 8
zifua

Chciałeś napisaćże Trzeba przyznać że Klu_Mantra to pała, ale za to mistrz w temacie !

ocenił(a) film na 8
zbyncom

Nie każdy musi lubić Szekspira i nie każdemu film się musi podobać :)
Ale czy zaraz takie osoby trzeba nazywać ograniczonymi? Po prostu - mają inny gust.

Ale nazwanie Szekspira pałą ( dodatku po obejrzeniu ekranizacji pojedynczego dzieła) Tobie, założycielu wątku, dobrego świadectwa nie wystawia.