Ja mam prośbę o polecenie dobrych dramatów. W stylu fanatyka, requiem dla
snu, czy siostry magdalenki, coś bardzo poruszającego. z Góry dzięki.
PS: Desert Flower to dość dobry film, ale nie oddaje całego klimatu
książki.
Oto kilka propozycji, każda w zupełnie innym temacie, ale wszystkie poruszające: Tajemnica Brokeback Mountain, Oszukana, Księżna, Tańcząc w ciemnościach, Fortepian. Ciekawe, że postacią dramatyczną jest zwykle kobieta...oczywiście w naszych czasach, kiedyś każdy typ bohatera był reprezentowany przez mężczyzn.
Hmm.. Polecam takie filmy jak: W pogoni za szczęściem, Frida, Remember me
(akurat w kinach ;p), Siedem Dusz, Ciekawy Przypadek Benjamina Buttona.
Wszystkie filmy bardzo mi się podobały i chętnie do nich wracam!
Nim diabeł dowie się, że nie żyjesz
Lot nad kukułczym gniazdem
Na skróty
Midnight Express
Nocny kowboj
Strach na wróble
Miasto Boga
Fresh
Piekielny Brooklyn
Nienawiść
American History X
To parę moich ulubionych, które polecam :)
Cześć, nie czytałam książki, ale film jest jednym z najlepszych, jakie oglądałam, niestety bardzo ciężki, wyszłam z kina i nie wiedziałam po prostu, co powiedzieć...:( Nie spotkałam zresztą książki, której ekranizacja okazałaby się lepsza.
Pytasz o filmy...
Polecam The Foutain - łączy elementy fantastyki i dramatu, ale w naprawdę dobry moim zdaniem sposób,
Polecam także Once - o bratniości dusz, zwykłość życia ujęta niezwykle czule jak dla mnie; Lektor, Pręgi, Plac Zbawiciela, Motyl i Skafander, W stronę morza, XXY i wiele wiele innych...
jak poruszajace dramaty to obejrzyj sobie filmy wyrezyserowane przez Lukasa Moodyssona - poruszaja na maxa
"Dom z piasku i z mgły" i "Ładunek 200" - Kwiat Pustyni- Książkę czytałem ale film jest lepszy i można go obejrzeć zamiast książki .
Polecam też dramaty z wątkiem miłosnym: Pamiętnik, Moulin Rouge, Szkoła uczuc, Kiedy mężczyzna kocha kobietę. Typowe filmy do popłakania. Też ktoś pisał o filmie W pogoni za szczęściem też polecam, mocny obraz.
nie wiem czy ktos juz pisał wczesniej....jesli podobał Ci sie film ''Requiem for a dream'' to polecam ''Transpotting''