7,1 28 tys. ocen
7,1 10 1 28172
6,9 24 krytyków
Lęk wysokości
powrót do forum filmu Lęk wysokości

Odważny film! W film przeniknęły symbole, które trzeba umieć odczytać jak w filmach Larsa Von Triera Ja nie dołączę do grona ogłupiaczy i stanowczo zaprzeczę, iż ojciec był chory To świat dookoła jest zwariowany i głupi w którym rządzi większość a jednostka jest tłamszona i przybija się jej pieczątkę WARIAT

ocenił(a) film na 7
squirt

No bez przesady. Ojciec zdecydowanie był chory. Dla Ciebie podpalanie cudzych drzwi, albo wyrzucanie telewizora przez okno jest normalne? To prawda, że świat dookoła jest zwariowany i moim zdaniem ojciec nie umiał się w nim odnaleźć, ale nie to było powodem jego stanu, tylko samotność i szczególna wrażliwość.

rapsodyk

Dla mnie akurat wyrzucenie telewizora przez okno jest normalne. Nie ma to jak pozbyć się złodzieja czasu w tak spektakularny sposób :)

ocenił(a) film na 7
delight

No tak, ale w tej sytuacji wyrzucenie TV akurat było niestety - spowodowane chorobą umysłową, a nie frywolną manifestacją/buntem. Ojciec w wyniku doświadczenia życiowego (zdrada, odejście żony?) stopniowo pogrążył się w chorobie, która długo jest bezobjawowa, a gdy objawy się pojawią - z reguły można tylko łagodzić skutki. Świat jest zwariowany, ok, to prawda. I ten świat "zwariował" ojca. "Mój ojciec jest chory, tak trudno jest ci to zrozumieć?"

Jack_Grunge

>> Świat jest zwariowany, ok, to prawda. I ten świat "zwariował" ojca.
No tak. Świat niekoniecznie idzie w dobrym kierunku, ale to nie oznacza, że ja osobiście też tam muszę iść.
Moim zdaniem człowiek sam sobie okrętem, sterem i żaglem. Może nie jest wiatrem i otaczającym go środowiskiem, ale ma wszystko w sobie by się w tym wszystkim odnaleźć.
Zgadzam się, iż niektóre środowiska są ponad nasze siły, ale z drugiej strony nikt nas w nich nie trzyma na siłę.
Ponadto zgodnie z teorią ewolucji słabe jednostki muszą upaść ...