Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 242457
7,7 50 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

świetny

ocenił(a) film na 7

Rewelacyjny film !!! Tajemniczy, basniowy klimat, ciekawe postacie, nastroj grozy. Przemoc genialnie pasuje do całości. Film nie podobny do Narni, Potterow i innych bajek, raczej do "Hannibala. po drugiej stronie maski" Polecam - warto obejrzec.

ocenił(a) film na 10
maro21

Ja rowniez uwazam, ze film jest bardzo ciekawy i ogolnie bardzo dobrze zrobiony. Zachwyca mnie polaczenie swiata fantazji i rzeczywistosci, gra aktorow (nareszcie jacys nowi a nie ciagle Tom Cruise i Brad Pitt ;p). Przemoc w tym obrazie uwazam za jak najbardziej na miejscu, przeciez swiat to piekno i dobro, ale tez przemoc i zlo. Oba te przeciwstawne swiaty - dobra i zla, sa obecne zarowno w swiecie Ofelii jak i w rzeczywistosci. Najbardziej intrygujaca jest postac Fauna :) Bardzo podoba mi sie wizualnie jak i z charakteru. Jest niby dobry ale wyglada na podstepnego... Takze ojczym Ofelii jest swietnie zagrany. Za najbardziej wartosciowe uznalam jednak to, ze mimo tego, ze w filmie wystepuje swiat fantazji, to nie jest on przytlaczajacy ani przesycony efekciarskimi komputerowymi efektami specjalnymi. Oba swiaty pieknie sie ze soba komponuja niczym gladka calosc. Ogolnie film uwazam za arcydzielo i daje mu max gwiazdek :)

ocenił(a) film na 6
Snajperka_2

Wg. mnie na max nie zasłużył :) Dla mnie był poprostu OK. na początku zastanawiałem się do jakiej grupy wiekowej autorzy próbowali trafić bo dla młodych wydaje mi się za brutalny a dla starszych MOŻE (nie - musi)wydać się zbyt baśniowy. Uwielbiam fantasy i dlatego oczekiwałem więcej elementów tego gatunku, a zatem jeśli chodzi o mnie to w mojej opinii film jest poniżej (moich) oczekiwań (poprostu nie mój gust - ale nie moge powiedzieć że film jest dlatego note dałem 6/10 ). Gdybym wiedział to wybrałbym się na coś innego :P

Co do aktorstwa - to musze przyznać że rola Ofelii jest bardzo dobrze zagrana szczególnie biorąc pod uwage wiek aktorki. Postać Fauna również plusuje ponieważ to właśnie ona trzyma w niepewności - "Czy on czasem czegoś nie knuje ... ? " I zastanawia mnie scena z drugiej próby. Dlaczego ona otworzyła inne drzwi niż pokazały jej wrózki ?? Nie bardzo to rozumiem ale może coś przeoczyłem :)

Podsumowując -
1. co do samej formuły (że tak się wyraże) filmu mam mieszane uczucia,
2. jeśli chodzi o gre aktorów i kreację różnych postaci udało się to twórcom bez dwóch zdań
3. Mimo wszystko spodziewałem się więcej fantasy, choć obecnie nie wiem co bym wyżej postawił Eragona czy Fauna :)

pozdrawiam :D