PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241978
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

8/10 :)

ocenił(a) film na 8

Ogólnie film bardzo dobry, choć zwiastun nieco mylący, bo przedstawia fabułę jako coś a la Alicja w krainie czarów, a sam film jest jednak dużo bardziej przyziemny.

Film mroczny, trochę psychodeliczny, na pewno nie dla dzieci i nasycony psychologią postaci, szczególnie tyczy się to Ofelii, pragnącej normalnego dzieciństwa.

Bardzo dobra gra aktorska: szczególnie facet - kapitan Vidal i dziewczynka.

Zdjęcia sugestywne, z dominującą ciemnością (w kontraście z baśniowym światem); muzyka pasuje do filmu - utrzymana w konwencji kołysanki - szczególnie ładna jest ta kołysanka, którą nuci Mercedes.

Ogólnie mniej baśni niż można było się spodziewać, a więcej brutalnej rzeczywistości, czasem bardzo brutalnej (vide scena z łowcami królików, czy ucieczka Mercedes).

Godny polecenia ;) 8/10

ocenił(a) film na 8
melwas

Tak zgadzam się co do tego, że zwiastun jest mylący:/ W filmie troche mało jest tej baśni, ale za to reżyserem nie bał się dość brutalnych scen i to wraz z baśnią daje wspaniałe efekty.

ocenił(a) film na 9
melwas

Ja też się zgadzam bo przy zwiastunie to własnie wyglądało ja: Alicja w krainie czarów", ale "Opowieści z Narnii". Ale tak to film baaardzo fajny; tak jest troche mroczny. I dość dużo krwi się leje-dość dużo trupów.
Żeczywiście gra była dobra-kapitan Vidal. Muzyka żeczywiście światna-niekiedy radosna, a czasami mroczna. Ja mam pytanie: słyszłam w tym filmie piosenkę, a raczej marsz żałobny: "Requiem". Ale nie jestem pewna. Pozdro-Trini. :*