PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241972
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Soorry za tytuł ale tak uważam.
Obraz, który miał pokazać ucieczkę małej dziewczynki przed realnym światem (w tym wypadku bardzo przerysowaną sytuacją w Hiszpanii) stał się pretekstem do bełkotliwej polemiki która nic nie wnosi. Co z tego, że w filmie pokazano Franco - czarny, partyzanci - super.
To nie jest film historyczny... to jest film i jak wiele innych tego typu nie musi oddawać całej prawdy (jest prawie niemożliwe wysadzenie pojazdu w powietrze strzelając do silnika z pistoletu - znacie to skądś?).
Gdzie jest napisane, że to film na faktach? Gdzie jest mowa o tym, że w filmie pokazano prawdziwe wydarzenia i prawdziwe sytuacje? Ludzie obudźcie się!!!
Jeśli tak traktować coś co ma być czystą rozrywką to od razu spalcie wszystkie płyty z filmem 300 (co to ma być? tylko Spartanie walczyli pod Termopilami? - wielkie G).
GdT chciał pokazać taki a nie inny obraz i taki pokazał. Nie będę się rozpisywał na temat ewentualnego przesłania jakie chciał przekazać bo bladego pojęcia o nim nie mam. Ale jedno wiem na pewno - film ten urzekł mnie swą konstrukcją i wielką wyobraźnią głównej bohaterki. I lubię sobie myśleć, że jednak umarła wyłącznie ciałem. Piekło jest tym czym sobie wymarzymy. Tak samo jest z Niebem. Więc chyba z Piekła trafiła do swego wymarzonego Nieba.
To jest forum filmowe a nie dywagacje na temat: jak to było w Chile, Rosji, Włoszech czy Pipidówie za czasów takich a takich. Piszcie więc na tematy związane bezpośrednio z filmem, swoich odczuciach i wnioskach... i nie piszcie bez sensu.
z poważaniem
pozdrawiam wszystkich

Cypisek_syn_rumcajsa

POPIERAAAAAAM :)

ocenił(a) film na 10
Cypisek_syn_rumcajsa

Drogi cypisku...! Kłaniam się w twoją stronę! Napisałeś naprawdę wspaniałe słowa i jestem pod wielkim wrażeniem twych słów! Zgadzam się z tobą w każdym słowie, to nie film historyczny, więc historę można nagiąć. Dlaczego nikt nie mam do Sienkiewicza pretensji o to, że "zbudował" Koloseum za czasów Nerona? Przecież ten budynek powstał po śmierci cesarza Nerona i został wybudowany na miejscu Złotego Domu Nerona.

Ja również myślę, że Ofelia umarła, tylko ciałem, że trafiła do krainy wiecznego szczęścia i że jest tam szczęśliwa u boku swego ojca. Piękny i wzruszający film, który oglądałem 3 razy i za każdym razem wyciska ze mnie łzy. Jeszcze raz pokłon za wspaniałe słowa pozdrawiam :-)

Ps zapraszam do siebie na bloga

ocenił(a) film na 9
Cypisek_syn_rumcajsa

Nic dodać nic ująć. popieram ciebie w 100%!!!!

Cypisek_syn_rumcajsa

Rzeczywiście, to nie jest film historyczny, więc można puścić wodze fantazji. Ale wysadzanie w powietrze pojazdu strzelając do silnika, tego jeszcze nie widziałam. Tutaj już ktoś mocno zabujał. A co do postaci typu faun itp. to zostały naprawde porządnie dopracowane.

ocenił(a) film na 10
Cypisek_syn_rumcajsa

zagadzam się z tobą Martyna! Oscary za charakteryzację były słuszne, tak samo jak za scenografię i zdjęcia. Żałuję że film nie dostał Oscara za muzykę, bo naprawdę mu się należał Javier Navarette stworzył naprawdę przepiękną muzykę! Ja za muzykę do filmu Babel( świetny film!) nie dałbym nawet nominacji. Ale Labirynt fauna, to naprawdę przepiękny film, dla mnie magiczny i poniekąd bardzo osobisty...

ocenił(a) film na 10
Cypisek_syn_rumcajsa

dokładnie to samo sobie pomyślałem co napisale czytając inne tematy na tym forum, to nie film historyczny.