PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241978
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Arcydzieło

ocenił(a) film na 10

Chciałabym sie od razu odnieść do tego, że niby postacie w filmie są zawsze albo tylko dobre, albo tylko złe. Nieprawda. Jest sporo scen, w których "dobrzy" rebelianci pokazują swoją złą stronę. Np. po pościu za Mercedes, rebelianci strzelają do panów w niebieskich mundurach jak do kaczek i potem jeszcze ich dobijają - postępują tak samo jak tamci w stosunku do nich. No i jeszcze np. ostatnia scena, jak Mercedes po ciężkich słowach wypala z pistoletu kapitanowi prosto w twarz. Na temat samego filmu powiem tyle: dawno nie widziałam dzieła, które by w taki sposób połączyło wiele tematów w jedno. Problem wojny domowej, brutalności z jaką się wiąże i wpływu tych walk na dziecko, problem przemocy w rodzinie i zimnych konwenansów jakie panowały jeszcze w latach 40., a także to jak w wyniku tych różnych problemów i patologii dziecko ucieka we wspaniały świat fantazji. Do tego dochodzi postać Fauna, którego zachowanie jest niejednoznaczne i budzi wątpliwości do ostatnich momentów. Do końca filmu nie jest w 100% wiadomo czy baśniowy świat to tylko wymysł dziewczynki... 10/10 :)

ocenił(a) film na 10
Eva_9

Film genialny.Chciałoby się więcej takiego kina.

ocenił(a) film na 5
Eva_9

Film bardzo sredni. Juz od poczatku jak zobaczylem kapitana wiedzialem jaki bedzie( sprawdzanie zegarka, spoznienie rodziny,. Jest to utwor byle jaki, nie majacy nic do przekazania, nawet nie wiadomo jak go opisyewac co swiadczy ze fabula jest rozlazla. Poza tym spodziewalem sie swiata basni( a tam widzialem to raptem 3 razy), anie filmu o wojnie domowej do tego sredni przedstawionej.

ocenił(a) film na 9
Piotr_23

Od razu przyznam, że film mi się bardzo podobał. Rzeczywiście reżyser do świata baśni przenosi nas rzadko. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy (mogę się mylić, ale wolałbym mieć rację:). Widz (przynajmniej ja), podobnie jak Ofelia, która żyje w ponurej rzeczywistości jak najszybciej chce się znaleźć w świecie baśni, uciec jak najdalej od obrazów rzeczywistości. Jednocześnie baśniowy świat trudno jest osiągnąć. Jego rzadkie pokazywanie sprawiło, że jeszcze bardziej chciałem sie w nim znaleźć (łatwiej było mi go wyidealizować).