PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241978
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Poproszę o sensowne* argumenty przemawiające za tym, że film jest dobry.

* mam tu na myśli rozbudowane wypowiedzi merytoryczne a nie egzaltacje lub manipulacje ("ten film rozumieją tylko nieliczni" etc.)

ocenił(a) film na 10
gortop

film jest miesamowity i intrygujacy dlatego z ma wszystko co okresla sie miamnem magii kina a dotego urzeka skromnoscia i stonowaniem. juz sama tematyka jest niezwykle emocjonujaca bo dotyka chyba najwiekszego i najbardziej frapujacego problemu z jakim stykaja sie ludzie- cierpienia niewinnych i pietna jakie to cierpienie na nich odciska.pokazuje w jaki sposób ludzie bronia sie przed ekstremalnymi warunkami w jakim przyszlo im zyc-aby zachowac wlasna osobowosc czesto trzeba postrzegac pewne rzeczy inaczej niz wsszyscy. atmosfere filmu bardzo buduje postac ofelii przez niektórych uznana za drazniaca-wedlug mnie rezyserowi wspaniale udalo sie oddac jej osamotnienie i zagubienie w swiecie doroslych. do tego jest wiele pieknych dramatycznych momentów pokazujacych jek szlachetnie potrafia zachowac sie ludzie. i teraz najlepsze. uwazam ze najwieksza zaleta filmu jest to ze zrozumieja go tylko nieliczni. amen

ocenił(a) film na 10
duende_2

pisze to aby moja wypowiedz byla widoczna dla wszystkich krytykantów.jestem rozczarowany ze gortop czy cos tam nie odpowiedzial . tak blagal o sensowne argumenty

duende_2

"tak błagał o sensowne argumenty"
Dwie kwestie:
1. Prosiłem, nie błagałem. Nie ośmieliłbym się Błagać.
2. Sensowne argumenty były, ale pojawiły się też głupoty.

duende_2

Przepraszam, że nie odpisywałem, ale wyjechałem na parę dni i nie miałem dostępu do internetu.
Dziękuję za odpowiedź, teraz moja kolej.

"Film jest miesamowity"
Wiem, że to tylko literówka, ale jakże wymowna! Według Pana/Pani jest to film niesamowity. Według mnie mięsa-mowity.

"Wszystko co określa się mianem magii kina"
Magia kina to dla mnie filmy Bergmana, Antonioniego, Felliniego.
Jeżeli to jest magia kina... Nie, jeżeli to jest magia kina DZISIEJSZEGO to dziękuję, ale nie zniosę takiego współczesnego kina.

"urzeka skromnością i stonowaniem"
Jeśli stonowaniem nazywamy takie okrucieństwo, które wręcz bije z ekranu (uczucie, którego doznaje podczas oglądania takiego rodzaju filmów - epatujących niezwykle dosłowną przemocą - mógłbym nazwać złem prawdziwym, najbardziej "naładowanym" taką energią filmem jest bodaj "Medium", polski film z lat 80.) to obawiam się, iż nasza cywilizacja chyli się ku upadkowi. Gdzie tu skromność?

"Cierpienie niewinnych"
Tak, cierpią widzowie. Czyż nie ma Pan/Pani odruchu by zwrócić swe oczy w inną stronę gdy na ekranie pojawiają się sceny straszliwej przemocy?
Byłem na tym filmie z ukochaną i czasami tuliłem ją i zamykałem razem z nią oczy, albowiem nie wytrzymywaliśmy już tak niewyobrażalnego stopnia okrucieństwa.

Co do Ofelii -> świetnie zagrana postać, mająca wiele do pokazania, do zagrania. To największy plus filmu. Choć nie uważam, że istnieją w tym filmie momenty pokazujące szlachetne zachowanie ludzi. Pomaganie partyzantom? Uśmiercanie człowieka z litości? To przecież dość normalne odruchy człowieczeństwa. Zaczynam się jednak mocno zastanawiać nad podstawą do mówienia słowa "człowieczeństwo".
Szlachetność to ja widziałem u Schindlera, ale i nie do końca, pamiętajmy, iż on pierwej wykorzystywał Żydów.

"Największą zaletą filmu jest to, że zrozumieją go tylko nieliczni."
To nazywam egzaltacją. Bo to jest egzaltacja.
Rozumiem, że też mogę sobie tak mówić.
Zatem może to film tylko dla ludzi, którzy nie mają sumienia i na siłę próbują zauważyć w owym Cepie Fauna (gdzie tam był element metafizycznego labiryntu? jeno Cep tam występował) sens, drugie dno, baśń, która nie wyszła. Ten film po prostu Del Tero nie wyszedł.
Jeszcze jedno muszę skrytykować.

"Amen."
Ta chrześcijańska formułka mnie nie przekonuje.

By nie wyjść na gbura, który wszystko podważa pochwalę:
kostiumy, scenografię, montaż i przede wszystkim, oczywiście grę młodej dziewczynki - Baquero.

A krytyka? Cóż, ten film jest sam dla siebie krytyką. Zachwyty krytyków są same w sobie krytyką. Taki cytat: "Jest w nim coś prawdziwego i archetypicznego w jej wielkim strachu przed dorastaniem i dorosłymi", pani Magda Michalska, "Dziennik".
Czym jest owo Coś?
Czym pytam?

By ułatwić Państwu manipulacyjne zagrywki prostymi słowami powiem, iż mam ukończone dopiero 16 lat.
To pewnie dlatego nie zrozumiałem filmu.
To wiele wyjaśnia.

gortop

Po pierwsze, to co napisałeś w pierwszym poście nie ma najmniejszego sensu. Film Ci się nie podobał i tyle. I niby co, ktoś przedstawi swoje argumenty a Ty nagle wstaniesz z krzesła i krzykniesz "No jasne! Przecież to świetny film!"?

Po drugie, jak ktoś kto ma w ulubionych pełen obrzydliwości "The Thing" Carpentera, a pisze że na kilku brutalnych momentach w LF odwracał oczy, najwyraźniej raczy żartować.

Dla mnie LF to film na granicy arcydzieła i nie mam zamiaru nikogo o tym przekonywać. Tak samo jak Ty przykładowo nie przekonasz mnie, że jest inaczej.

Mierzwiak

Mam też w ulubionych "Martwicę Mózgu", chyba.
A jeśli nie, to jest to tylko przypadek.

Obrzydliwość potrafi być nawet pozytywem filmu.
Okrucieństwo nie.

Ale trafiłeś w sedno - szukam kogoś, kto udowodni mi, iż mylę się, iż nie mam racji. Bo naprawdę wierzyłem w ten film.

ocenił(a) film na 10
gortop

kolego moim zdaniem to wlasnie krucienstwo moze bardziej podciagnac film. zwlaszcza gdy ogladamy cierpienie niewinnej osoby lub czykes poswiecenia to powoduje to w nas naturalny bunt. jest w tym niezwykly dramatyzm i tragizm. co do martwicy mozgu to jest to jak najbardziej prymitywne widziadlo. co do fauna to ja juz wykreslilem w pierwszym wpisie niewatpliwe zalety filmu na co ty potrafiles tylko wytknac mi literówke i napisac ze film epatuje okrucienstwem

duende_2

Miałem się nie odzywać, ale jeszcze powiem:

My po prostu mamy inne poczucie estetyki.
Mnie brzydzi to okrucieństwo tak bardzo, że nawet nie zwracam uwagi na inne walory tego filmu.
Ty z kolei, cóż, nie zauważasz tej przemocy.
Szkoda.

Wobec takiego okrucieństwa argumenty typu:
"pokazuje w jaki sposób ludzie bronia sie przed ekstremalnymi warunkami w jakim przyszlo im zyc-aby zachowac wlasna osobowosc czesto trzeba postrzegac pewne rzeczy inaczej niz wsszyscy"
brzmią śmiesznie. Naprawdę są niepoważne. Postrzeganie inaczej? Bo dziewczynka buduje świat na własnej, dziecięcej wyobraźni? Okej.
Ale czy jest to głębokie?

Resztę Twoich argumentów skomentowałem.

Jeśli tego nie zauważasz to, widocznie, mój komentarz zrozumieją tylko nieliczni.

ocenił(a) film na 10
gortop

twoj komentarz byl niezwykle rozwlekly ale nie bylo w nim tresci. ja rozumiem ze taki inteligentny szesnastolatek jak ty moze wysmiac moje argumenty. ale jak sie odniesiesz do tego ze na serwisie rotten tomatoes film ma 95 procent na sto. wszyscy ci krytycy którzy tak wysoko oceniaja film a pewien bezczelny podlotek z polski mowi ze to "gniot na miare europejska"

ocenił(a) film na 10
gortop

hm ale dales czadu -nie boli cie reka. a tak na powaznie o rozumiem ze film moze cie3 razic-skoro masz tylko 16 lat. jak dla mnie to nie bylo w niem zadnej skrajnej przemocy . rezyser owszem nie pozostawil nam watpliwosci co do okrucienstwa faszystów ale nie liczac sceny miazdzenia twarzy butelka nic nie bylo pokazane doslownie. wydaje mi sie ze nie potrafisz dyskutowac . twoj głowny kontrargument czyli rzekome okrucienstwo filmu jest bardzo naciagany

duende_2

Bardzo naciągany?
Skoro tak, to dobra.
Ja już nic nie mówię.

Co do okrucieństwa to polecam obejrzeć Wiadomości.

ocenił(a) film na 10
gortop

Argumenty ?
A proszę bardzo : http://www.rottentomatoes.com/m/pans_labyrinth/

Tutaj masz jakies 120 recenzji Pan's Labyrinth z czego 95% są pozytywne w przybliżeniu 114 pozytywnych recenzji i jednocześnie argumentów, z najróżnieszych czaspoismy i witryn internetowych z całego świata, nie wiem czy to wystarczy ale prawdopodobnie zaraz ktoś zwącha spisek, a co do mojego zdania ja już pisałem i nie będe się powtarzał.

ocenił(a) film na 10
Kolbe

O przepraszam 174 recenzje z czego 165 i 1/3 to pozytywy z czego to niecałe 11 jest po prostu jest po prostu śmieszne, zresztą zapraszam do lektury radze naparzyć dużo kawy bo troche tego jest.

ocenił(a) film na 4
Kolbe

naszczescie jestemy jeszcze narodem myslacym i sami potrafimy oceniac to co widzimy a nie sugerowac sie tym jak widza to inni, prawda?:)

ocenił(a) film na 4
gortop

chciala tylko zauwazyc ze w pewnien sposob ten sredni film staje sie ciekawy przez to ze naprawde dyskuje na jego temat sa rozbudowane, czasem naprawde rzeczowe i wciagajace - slowem to my pozwalam mu zyc i sprawiamy ze X innych osob pojdzie go obejrzec aby przekonac sie czyja opnia jest im blizsza.
za to ten film chyba lubie.
i raczej tylko za to;)

ocenił(a) film na 10
Aschette

Coś mi nie wypostowało tego co napisałem :/
No więc słuchaj, ja nie sugeruję się tym co jest na rottentomatoes, ale denerwują mnie ludzie któzy uważają że jest zły a nie że im się nie podobał. Bo to pierwsze nie jest prawdą, Pan's Labyrinth nie jest filmem złym ale nie każdemu się spodoba o czym świadczy rottentomatoes właśnie, ciepłe przyjecię przez mase ludzi i krytyków - a zauważ że nie jest to Mission Impossible czy Matrix, poza tym chciałem tylko żeby chłopak poczytał argumenty a jest ich tam CAŁA MASA :) Czyż nie mam racji ? :)
Zresztą Tobie też się chyba zaczyna podobać :)
Z pozdrowieniem..

ocenił(a) film na 4
Kolbe

film jako taki jest przecietny i mnie rozczarowal. wiec slowo podoba raczej jest nie na miejscu:)
moze cos w sobie - ma to fakt. tylko ze dla mnie niektorych to cos robi z tego filmu arcydzielo a dla innych nie robi z niego gniota:) wszystko zalezy od punktu widzenia. jak zawsze:)

ale wczuwam sie w dyskuje i thanx za komentarz na moim poscie - oczywiscie wiesz ze sie z nim nadal nie zgadzam - a raczej pozostaje przy moim zdaniu?:)

ocenił(a) film na 10
Aschette

Co nie zmienia fakty ze nadal masz zamiar przy nim dyskutować :) A wracając do filmu to nadal chcę podkreślić że Pan's Labyrinth t ojednak film bardzo dobry i będę odsyłał do poprzenich wypowiedzi :) tymczasem idę lulu oczekam na odpowiedzi :)

ocenił(a) film na 9
Kolbe

Przepraszam bardzo - argumenty?! Czy naprawdę sądzisz że jeśli film Ci się nie podobał JAKIEKOLWIEK argumenty coś dadzą? Nie sadzę. Każdy gdy wychodzi z kina ma jakieś odczucia wobec filmu który oglądał - niektórzy mogą powiedzieć, że był świetny inni że to było totalne dno. I nie chodzi tu o to że każdy z widzów zrobił sobie szczegółową listę argumentów za i przeciw - większość z nas po prostu czuje czy mu się coś podoba lub nie. Nie sądzę wiec aby nawet te argumenty dla których nie znajdziesz kontry przekonałyby cię - zresztą pewnie nikogo (jeśli film spodobał się po obejrzeniu zwykle negatywne komentarze nie sprawia abym to zdanie zmieniła). Mi osobiście film bardzo się podobał pomimo że widze kilka mankamentów - i nie mam zamiaru bronić tu tego poglądu - każdy ma własny rozum i własne odczucia wobec tego filmu.

Przyznaję, że rozumie dyskusję ale potrafię odróżnić ja od zwykłej nagonki (czego nie pojmuję w przypadku tego filmu)

Heh, koniec - finito.