Tak jak dużo osób już tu pisało włączając ten film spodziewałam się raczej bajki dla dzieci (choć sama nie wiem czemu) a tu proszę jakie zaskoczenie bowiem okazuję się, że tak naprawdę baśniowa przygoda dziewczynki jest raczej na drugim planie. Mimo tego i tak jest bardzo wciągająca i ciekawa bo myślałam, że zobaczę w tym filmie przyjazne baśniowe stwory a tu proszę nawet i takie mogą byc złe ;) Bardzo dobry, oryginalny, realistyczny i to co lubię najbardziej - wzruszający film. Bardzo do gustu przypadły mi również postacię w filmie np. zły kapitan Vidal albo odważna Mercedes szczególnie scena gdy najpierw rani kapitana nożem później rozcina mu usta i mówi "Nie będziesz pierwszą świnią, którą wypatroszyłam!". A ze scen z Ofelią dla mnie najlepsza choć trochę przerażająca była scena z "drugim zadaniem". Podsumowując bardzo fajny film jeden z lepszych jakie ostatnio widziałam także uważam, że zdecydowanie zasługuję na 10/10 - to szczególnie za to oryginalne połączenie - z jednej strony dziewczynka ze swoim baśniowym światem a z drugiej - wojna domowa i sceny ociekające przemocą.