PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241964
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Tak naprawde choć chciałbym powiedzieć że film był dobry to nie moge.
Nie wiadomo czy ten film kierowany jest do dzieci i młodzieży na co
wskazują baśniowe elementy tej historii , czy do osób dorosłych bo już
dawno nie widzialem takiej brutalności w filmie. Film zrobiony ładnie,
oprawa dźwiękowa stoi na przyzwoitym poziomie ale.... no właśnie. Wielu
znajomych polecało mi ten film, ale po obejrzeniu go żałuję że to
zrobiłem, odczuwam dużo więcej negatywnych emocji niż pozytywnych. Film
polecałby jedynie osobom niezrównoważonym psychcznie i emocjonalnie.
Przez takie "Dzieła" wypacza się moim zdaniem zdrowe spojrzenie na
piękny świat magii i czarów. Choć pomysł ciekawy i świeży to zepsuty
przez nadmiar krwi, przemocy i brutalności tworzący tym samym niesmaczną
wizję adresowaną do sam nie wiem kogo. Szkoda.

ocenił(a) film na 10
Arookun

niestety koles ale po prostu nie dojrzales do takich filmów.
labirynt fauna jest adresowany do wrazliwych myslacych ludzi. dla malych dzieci raczej nie

ocenił(a) film na 8
Arookun

Zupełnie źle do niego podszedłeś. Dlaczego starasz się oddzielić fikcję od rzeczywistości? Film łączy te elementy w sposób naprawdę ciekawy. Brutalność.. to pobudka do ucieczki w fantazję. Człowiek w obliczu okrucieństwa musi w coś wierzyć. W jakikolwiek byt wyższy, sprawiedliwszy, w inny, lepszy świat. Taki właśnie wyobraziła sobie mała Ofelia- jest to świat baśniowy, bo dziewczynka zaczytuje się w książkach. Jako, że jest dzieckiem najłatwiej nam uwierzyć w jej rozbudowany świat wyobraźni. Jak w opowieści o wojnie ma zabraknąć okrucieństwa? Czy w taką wizję wojny byś uwierzył? Choćby człowiek był jak najbardziej naiwny to nie sądze, by dał się aż tak oszukać, że Ci panowie w mundurach zapiętych pod szyję tylko chcą dobra ojczyzny i nikogo przy tym nie skrzywdzą, a pistolety są na wodę. Twoje zdrowe spojrzenie chyba się trochę pochorowało..

ocenił(a) film na 10
Arookun

Zapewne nie zrozumiałeś przekazu jaki wypływał z filmu... Ofelia wyobraża sobie baśniowy świat, by móc się oderwać od tego całego zła, które rozgrywa się na jej oczach.

Moim zdaniem "Labirynt Fauna" to jeden z lepszych filmów tego specyficznego rodzaju.. Niezwykle ujęła mnie fabuła, oraz pełne wyrazu postacie. Składam szczególne ukłony w stronę aktora odgrywającego rolę Fauna i jednocześnie potwora... Jego niemała cierpliwość i elastyczność na planie w wielkim stopniu wpłynęła na odgrywane przez niego role :).

Creatyves

"Tak naprawde choć chciałbym powiedzieć że film był dobry to nie moge.
Nie wiadomo czy ten film kierowany jest do dzieci i młodzieży na co
wskazują baśniowe elementy tej historii , czy do osób dorosłych bo już
dawno nie widzialem takiej brutalności w filmie. Film zrobiony ładnie,
oprawa dźwiękowa stoi na przyzwoitym poziomie ale.... no właśnie. Wielu
znajomych polecało mi ten film, ale po obejrzeniu go żałuję że to
zrobiłem, odczuwam dużo więcej negatywnych emocji niż pozytywnych. Film
polecałby jedynie osobom niezrównoważonym psychcznie i emocjonalnie.
Przez takie "Dzieła" wypacza się moim zdaniem zdrowe spojrzenie na
piękny świat magii i czarów. Choć pomysł ciekawy i świeży to zepsuty
przez nadmiar krwi, przemocy i brutalności tworzący tym samym niesmaczną
wizję adresowaną do sam nie wiem kogo. Szkoda."no więc zacznijmy od tego, że film jest zdecydowanie dla dorosłych myślących i wrażliwych ludzi, a dla dorosłych głownie dlatego że jak sam napisałeś jestbardzobrutalny(chociaż widziałem brutalniejsze filmy). to jedna sprawa, drugie to ja bym polecił film osobom wrażliwym, mi sie film podobał i nie uważam sie za osobe niezrównoważoną psychicznie ani emocjonalnie,i wcale nie wypacza spojrzenia na magie iczary, zauważ, ze świat wymyślony przez Ofelie niewiele rózni się od tego realnego.To tylko dziecko, adziecko zawsze będzie uciekać w świat fantazji jak mu sie robi krzywde. a swoją drogą nie wyobrazam sobie wojny bez przemocy, brutalności i krwi. Zapamiętaj jedno jak jest wojna to zawsze są ofiary, bo nie ma przecież dymu bez ognia

Arookun

I tak to jest, jak ktoś tak infantylny dojdzie do dyskusji!
Piękny świat magii i czarów, człowieku, tago to szukaj w takich komercyjnych tandetach jak harry potter, ten film jest ambitny!
Tutaj ukazano próbę ucieczki małej dziewczynki od otaczającego ją brutalnego, okrutnego świata! Jeżeli tego nie zrozumiałeś, nie zabieraj się za takie filmy, pozostań przy narnii i innych takich!
Szkoda, to jest kiedy ludzie Twojego pokroju przyczyniają się do tego, że zamiast kina jako sztuki dostajemy tandetną, przerysowaną, nie niosącą nic komercję, na którą patrzeć nie mogę!
Pozdrawiam, aczkolwiek zniesmaczyła mnie ta Twoja "ocena"!

MR_ciachciach

Wspieram powyższą wypowiedź - bardzo oryginalne podejście do fantstyki,
nie żaden Harry Potter, czy świat pełen przygód w śródziemiu. Tutaj masz
ukazaną rzeczywistość w konkretnie umiejscowionym czasie - (alternatywne)
rzady Franco.

ocenił(a) film na 5
MR_ciachciach

Czy ambicja tego filmu bylo skrajnie stronnicze pokazanie wojny w Hiszpanii? Widzisz, Narnia tez jest o ucieczce dzieci w obliczu wojny w swiat fantazji, tyle, ze ta wojna jest zlem samym w sobie. Mnie ta wstretna lewicowa propaganda w Labiryncie okrutnie przeszkadzala.

odyniec

A kiedy wojna nie byłam złem samym w sobie?
Tylko że tutaj ta wojna pełni ważniejszą funckję, a w komercyjnej narnii była ona potraktowana po macoszemu! I słusznie, w końcu narnia to bajka dla dzieci z samego założenia! Trudno przedstawiać realny obraz wojny, jeżeli mamy do czynienia z filmem kierowanym do dziecka!
W tym filmie nikt, no może prócz Ofelii nie jest tak do końca stronniczy! Jasne, jeżeli chodzi o strony konfliktu to może trochę, choć z jednej strony usługiwanie wrogowi....
Ale jeżeli chodzi o konflikt dobra i zła, matka Ofelii wybrała życie z kapitanem, choć sama była przerażona i wiedziała, na co naraża córkę. Mimo usilnych próśb Ofelii z egoistycznych pobudek zdecydowała się zostać u boku kapitana! Strzelenie do bezbronnego kapitana też nie było aktem miłosierdzia, a zachowanie Ofelii podczas drugiej próby było momentem zawachania strony dobra!

ocenił(a) film na 10
Arookun

zastanów się co piszesz, fakt widocznie niektórym ciężko jest zrozumieć przekaz. Film naprawdę świetny, daje do myślenia i wg mnie ktoś kto go nie rozumie i nie powoduje u niego żadnych refleksji być może ma problem z równowagą psychiczną. Ale to tylko moje zdanie...

ocenił(a) film na 8
Arookun

A gdzie jest powiedziane, ze elementy basniowe kierowane sa do dzieci i mlodzierzy? Ja bardzo lubie fantasy itp. i powiem Ci, ze fantasy nie jest dla dzieci(chyba, ze sie nie ma o tym pojecia i glupoty wypisuje, na podstawie Opowiesci z Narnii i Harrego Pottera), bardzo malo ksiazek tego typu kierowanych jest do najmlodszych! Zawsze sa brutalne sceny, w faunie takze. Ogolnie brutanosc w tym filmie mi sie podoba, tak samo basniowe elementy i nie uwazam sie za "osobe niezrownowazona psychicznie i emocjonalnie" predzej ty nie dorosles do takich filmow psychicznie i emocjonalnie. Szkoda.

cokane87

Racja! Przeczytaj sobie wiedźmina, to jest książka strikte fantasy, a w labiryncie fauna ten motyw został potraktowany jedynie jako narzędzie!