PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241967
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

nie wiem, moze jestem za glupi? ale teraz tak czytam wypowiedzi na temat filmu i zastanawia mnie 1 rzecz. Ludzie pisza, ze dziewczyna wszytsko sobie wyobrazala, ze byla to tylko iluzja itp. i tu powstaje pytanie- jak ona wyszla z pokoju, skoro byl on zamkniety na klucz, oraz byl pilnowany? faun powiedzial jej, ze ma narysowac sobie nowe drzwi. to tez uczynila, po czym wyszla z pokoju. czy w takim razie to wszystko bylo prawdziwe? ja tak to widze. prosze o jakas opowiedz, bo mnie to zastanawia...;p

btw: film ocenilem na 8.

ocenił(a) film na 10
Dzz

I dlatego film ten jest taki piękny i urzeka widza swą ambitnością. To niezwykłe dzieło mozna interpretować na masę sposobów. Każdy daną scenę widzi inaczej. To od ciebie zależy jak sobie to zinterpretujesz... :-)

ocenił(a) film na 9
kamul

też to miałem na myśli... sam zastanawiałem się czy ona wyobrażała to sobie.. czy naprawdę trafiła tam gdzie chciała??

Warto zauważyć, że film ma właściwie dwa swoje zakończenia!

1. Dziewczynka trafiła do swojego królestwa. Ojca, matki. Jest szczęśliwa

2. Ona umarła... drastyczny koniec czegoś pięknego... wszystko stworzyła jej wyobraźnia i przypłaciła to życiem. Jej ojciec, matka i ona. Wszyscy zginęli

ocenił(a) film na 10
fifa114

tak w gwoli ścisłości to kapitan nie był jej ojcem ;)
ale też mnie intryguje to pytanie: czy ten podziemny świat był prawdziwy i czy Ofelia do niego trafiła po śmierci na Ziemi...?...
pozdx

ocenił(a) film na 10
wolciu89

Nawet sam Guiermo Del Toro nie odpowie wam na to pytanie... Na to pytanie każdy musi sobie odpowedzieć sam. Osoba z większą wyopbraźnia, z większą fantazją czułością i wrazliwością powie, że tak, że Ofelia trafiła do tego królestwa. Natomiast osoba która na codzień jest realisą albo osoba z mniejszą dawką wrażliwości powie, że została zabita, zginęłai i nie trafiła do tego królestwa... Ja osobiście wierzę w to, że trafiła do tego królestwa, w którym cieszyła się szczęściem przez długie wieki. Bo usilnie do tego dążyła, do swego prawdziwego ojca, króla podziemnego świata. Tak jak to ktoś już zauważył, film ma dwa zakończenia, to które my wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od nas samych.....

Pozdrawiam i zapraszam do mnie na plebiscyt NAJLEPSZYCH Z NAJLEPSZYCH :-)