PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241967
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Historia tyranii hiszpańskiej była genialna ale nie te bajkowe stwory... nie wznosiły nic nowego do historii...

Chętnie bym sobie poczekał na rozbudowany film o Hiszpańskiej Wojnie.... bo sam w sobie jest genialny...

ocenił(a) film na 7
Domish

Jak moga potwory wnosic cos nowego do historii ?... to nie jest film historyczny tylko fantasy na Boga. Poza tym motyw marzen dziewczynki byl bardzo udany. Nie wiem na co sie nastawiales przeciez wiadomo bylo ze ten film to w wiekszej czesci basn. A jesli chodzi o watek wojenny to szczerze mowiac byl bardzo ogolnikowo pokazany - jeden tyran ktory wszystkich zabija. Nic specjalnego. Na kazdej wojnie tacy byli. To samo partyzantka. Zadna nowosc.

Moim zdaniem watki swietnie sie przeplataja i do konca zastanawiaja nad tym czy potwory i labirynt (basniowy) to wyobraznia dziewczynki czy rzeczywistosc.

ocenił(a) film na 8
187

A jesli chodzi o watek wojenny to szczerze mowiac byl bardzo ogolnikowo pokazany - jeden tyran ktory wszystkich zabija. Nic specjalnego. Na kazdej wojnie tacy byli. To samo partyzantka. Zadna nowosc.
no i dlatego chciałbym rozbudowany film..
i jednak pozostaje przy swoim ze nie podobała mi sie baśniowa część..
może motyw z faunem i z tym facetem z oczami na dłoniach mógł być interesujący ale ta ropucha była denna..

ocenił(a) film na 6
Domish

zgadzam się z tym, że ta fantastyczna część filmu jest całkowicie niepotrzebna
film jest zdecydowanie za wysoko jeżeli chodzi o ranking

ocenił(a) film na 10
wikcwik

a nie pomysleliscie moze ze po prostu Ofelia w ten sposob chciala sie odciac od "zlego swiata"? moim zdaniem stad sie wzial faun i caly element basniowy w tym filmie...

fiona90210

domish dziecko ma swój własny świat reszta je nie obchodzi wystarczy że w tym swiecie występuje jeden "tyran" i już sie dzieje krzywda.Zauważ ,że Ofelia miała nieporadną matke i ojczyma tyrana.Pamiętasz scene kiedy Kapitan Vidal mówi do Ofelli,że jest dziwką.Wogóle zwróć uwage jak Vidal traktuje Ofelie po śmierci matki.To okrucieństwo świata ,który otacza dziecko powoduje to ,że dziecko stwarza sobie w wyobrazni swój własny świat.W Przyapdku Ofelii jest to świat , w którym żyją różne stwory i każdy stwór(nawet ropucha) jest potrzebny, bo z każdym stworem jest związane konkretne zadanie. Osobiście uważam Labirynt Fauna za najlepszy film jaki obejrzałem w 2007 roku

ocenił(a) film na 8
Domish

A ja mam inne zdanie, całkiem odwrotne od Twojego. Jak dla mnie za dużo brutalności, a za mało tej baśni. Za mało tego przerażającego [bo taki mi sie zdawał] fauna i innych stworów. A za dużo krwi.

ocenił(a) film na 8
Domish

Ale wlasnie o to tu chodzilo. Aby stworzyc cos nowego, nie kolejny film o okrucienstwie wojny, ani nie tez kolejnego Harrego Pottera. Mi osobiscie wlasnie podobala sie ta mieszanka fantasy z obrazem wojny, to cos nowego, nigdy wczesniej nie spotkalam sie z takim wlasnie polaczeniem.

Co do potworow, bardzo podobala mi sie postac Fauna i hm, jak by tu nazwac - potwora z oczami na dloniach ^^ uwazam ze sceny przy stole i ucieczka glownej bohaterki przed tym monstrum byly swietne. Z kolei np ropucha- dosc zabawne, to akurat mi się nie podobalo.
A hiszpanska tyrania- momentami przerazajaca, ocierajaca sie o granicę obrzydliwosci, az czasem nie chcialam na to patrzeć, ale nie uwazam tego za minus, jedynie bardzo dobitne ukazanie zla wojny.
Podsumowując- oba watki byly wedlug mnie potrzebne i kazdy mial w sobie cos interesującego.