Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 242451
7,7 50 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Film bardzo dobry, ale robi z komunistów bohaterów. Jak ktos nie zna historii to ma to gdzies.

A komuszku zapewne znasz bardzo dobrze historie i pewnie nie dałeś sobie wcisnąć tych bredni?

ocenił(a) film na 9
rpd0

"A komuszku zapewne znasz bardzo dobrze historie i pewnie nie dałeś sobie wcisnąć tych bredni? "
Czemu "komuszku"?

Popieram pierwszą wypowiedź. Potwornie boli, gdy za pomocą filmu ktoś się wybielanie zła.

ocenił(a) film na 10

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałam więc popraw mnie jeśli będę sie myliła, ok ?

Jak dla mnie tam nie było popierania komunistów tylko nie popieranie faszystów.
Z tego co pamiętam o wojnie domowej w Hiszpanii była dwa głowne obozy walczące: republikański i faszystowski z gen Fanco na czele.
Ok. republikanów wspomagały oddziały komunistyczne.. partyzantka była w dużej mierze komunistyczna.. ale obok nich walczyli również ochotnicy np. z USA, anarchiści itp .
Może przyjęci pomocy od komunistów nie było zbyt dalekowzroczne, ale to chyba było jedyne wyjście w danym momencie. Jak powiedizał bodajże Hemingway " nie popieram komunistów, ale wole ich od faszystów" [cyt. bardzo nieścisły ale sens ogólny zachowany] .

ocenił(a) film na 10
Vanth

w sumie jedna swołocz .. jak by się wyraził mój znajomy. przepraszma za kolokwializm xD

ocenił(a) film na 9
Vanth

" nie popieram komunistów, ale wole ich od faszystów" [cyt. bardzo nieścisły ale sens ogólny zachowany] .

Nieciekawy cytat. Dla mnie faszyzm nie różni się zbyt wiele od komunizmu. Czy aż tak daleko jest socjalizm od narodowego socjalizmu?
Co do Franco - tutaj widać mamy odmienne poglądy. Polecam artykuł w Rzeczpospolitej:
EUROPA Czy generał Franco miał rację
W Hiszpanii obchodzono 70. rocznicę rozpoczęcia wojny domowej przez gen. Francisco Franco. Według najnowszych badań, co prawda, 51 proc. Hiszpanów uważa, że Franco nie miał racji, rozpoczynając walkę z lewicową republiką, to jednak jedna trzecia badanych jest przeciwnego zdania. Aż 43 proc. praktykujących katolików i 53 proc. zwolenników opozycyjnej, konserwatywnej Partii Ludowej, zdecydowanie popiera Franco. Gazeta "El Mundo" uznała, że wyniki badań wskazują, iż obecny, lewicowy rząd jest w błędzie, propagując "idylliczną wizję republiki" obalonej przez Franco.
Z dnia 19.07.2006

Polecam. Bez obłudnej lewicowej doktryny a zarazem tłumaczący pewne działania.

ocenił(a) film na 10
jazon_cq

wiem, co prawda nie czytałam tego artykułu ale ktoś mi juz przetoczył go wczesniej.

A co do cytatu: masz racje, w sumie jeśli posługujac sie statystykami to ofiar komunizmu było wiecej niż faszystów, nazistow i całej reszty.
Hemingway chyba uważał za "swoich" sprzymierzeńcow" wszystkich wrogów faszyzmu.

Poza tym zdaje sobie sprawe, że partyzantka zawsze ma jakieś "ciemne strony", a to filmy tak często ją idealizują.

Chodziło mi chyba raczej o to zeby nie stawiać znaku równości między komunizmem a ruchem oporu ( w Hiszpanii).

ocenił(a) film na 9
Vanth

Równości nie ma, jednak w filmie ewidentne gloryfikowanie poczynań partyzantki a niszczenie wizerunku wojsk generała Franco.
I na koniec: nie stawiajmy znaku równości również pomiędzy faszyzmem a żołnierzami.
Nawiasem mówiąc ( nie personalnie ) polecam wszystkim poczytać o różnicach pomiędzy faszyzmem a nazizmem.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
jazon_cq

ja roznież pozdrawiam . :)
I przeczytam.

ocenił(a) film na 3
Vanth

FRANCO to nie faszysta. Nigdy nim nie był, Hiszpania też nigdy nie była faszystowska. Każdy kto zagłębi się szerzej w temat Franco wie, że nigdy nie miał żadnych faszystowskich ciągotów.
Co do republikanów to nazwa jest dziwna, bo tam żadnych republikanów nie było. Byli socjaliści, komuniści, anarchiści, trockiści, nacjonaliści katalońscy i wszyscy dążyli do rewolucji.

ocenił(a) film na 9

Dzisiaj obejrzałem ten film i uważam że zasługuje na mocną 8. Film o dobrym klimacie trochę fantasy , akcji , a trochę wzruszający. Miło się go oglądało