PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241967
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Witam i ostrzegam- kto nie oglądał czyta na własną odpowiedzialność.

Czy Ofelia została w końcu księżniczką?
Niektórzy twierdzą, że sala tronowa i rodzice to przedśmiertne omamy.
Sam reżyser nie pomaga w tym "powiadają, że rządziła długo i sprawiedliwie"(cytat z pamięci).
Ja jednak mam nadzieję, że ostatecznie spełniła swoje marzenia- lubię filmy ze szczęśliwym zakończeniem.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
LadyEire

Mi sie wydaje ze jej marzenie sie spelnilo ale to ze tak jak mowisz bylo ze "powiadaja" to chyba chodzi o to ze ludzie tak mysla, bo dla nich to taka sama bajka jak ta ktora Ofelia czytala na samym poczatku :) ze tak jakby nigdy nikt tego nie udowodni. bylo poza tym potem ze zostawila na ziemi po sobie slad ale tylko dla tych ktorzy zdolali go dostrzec . Chyba ostatecznie wygrywa ten poglad ze magia jednak istnieje chociaz ciagle przeplatane to jest z fantazjami i marzeniami dziewczynki ktora dorasta w bardzo ciezkiej sytuacji i czasach.

187

Mi się wydaje, że samo zakończenie ma zamiar nam przekazać, że w obliczu tragedii jaka spotyka ludzi każdy radzi sobie inaczej. Ofelia aby uwolnić się od krwawej i okrutnej rzeczywistości, która ją otaczała zatopiła się w wymyślony przez siebie świat magii. Nie był on ani piękny, ani doskonały, ale pozwalał jej się oderwać od prawdziwego świata, który był jeszcze gorszy niż na przykład biały stwór pożerający dzieci. Ofelia tak bardzo się zagłębiła w swoje fantazje, że kiedy umierała, cały czas starała się jakoś załagodzić cierpieniu, które odczuwała i końcowa scena miała pokazać nam, że Ofelia spełniła swoje marzenie i "przybyła do swojego królestwa", gdzie nie było wojny, gdzie miała oboje rodziców. Wreszcie było jej dobrze.
A stwierdzenie, że zostawiła po sobie ślad na ziemi ma nam uświadomić, że każdy w nas ma w sobie troszkę takiej Ofelii. Musimy jakoś sobie radzić, każdy na swój sposób. I musimy dostrzec pomimo zła, które nas otacza, piękno tego co nie jest jeszcze nią skażone.