PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241977
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Z tego co czytam, to większość z Was ma problemy z prawidłową interpretacją wizji reżysera tego filmu. Jedni idą z nastawieniem na coś w stylu "opowieści z Narni" inni się nastawiają na "harry'ego pottera", a jeszcze inni na "teksańską masakrę piłą mechaniczną". Stąd potem się bierze rozczarowanie. Jeśli ktoś się wybiera na ten film do kina, to proponuję nie nastawiać się na żaden określony rodzaj filmu i nie popadanie w skrajności.Po prostu idąc do kina oczekujcie czegoś nowego i niebanalnego. Bo właśnie taki jest ten film. Fantasy i dramat (domowo-wojenny) dość ostro ze sobą kontrastują, ale moim zdaniem reżyserowi, Guillermo Del Toro wyszło to nadspodziewanie dobrze. Akcja filmu może być postrzegana z trzech perspektyw (na co naprowadza oficjalna, polska strona filmu). Perspektywa Vidala (ta mroczna i brutalna), perspektywa Ofelii (umierająca matka, problemy z ojczymem) oraz perspektywa może nie tyle fauna, co baśniowa i ten cały świat brutalnej bajki. Z waszych postów wnioskuję, że nie każdy postrzega film w ten sposób. Wszystko to ze sobą mieszacie, dlatego brutalność nie pasuje wam do klimatu fantasy. Oczami Vidala widzimy świat brutalny oraz obejmujący walkę armii z partyzantami oraz pewien rodzaj szaleństwa (motyw z zegarkiem itp). Ofelia swoimi oczyma widzi umierającą matkę i zdaje sobie sprawę z tego co będzie po jej śmierci. Nienawidzi swojego przyszłego ojczyma bo wie, że jest szalony i zależy mu tylko na dziecku, które ma się urodzić. Uzupełnieniem jest przedstawiony świat fantasy oraz faun, który ma swoje ziemskie zadanie. Jak to w fantasy, nie wszystko znajduje swoje logiczne uzasadnienie. Na końcu filmu [UWAGA SPOILER!!!!!] wszystkie te trzy perspektywy spotykają się w labiryncie. Myślę, że właśnie ta nietypowość filmu została dostrzeżona przez akademię filmową i nagrodzona dwoma oscarami, dlatego polecałbym po prostu podejść do niego z odpowiednią rezerwą. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 6
Phoenix86

Jak dla mnie w filmie są tylko "jedne oczy" - jedna perspektywa. Film zrobiony na holywoodzką modłę, gdzie operuje się jedną formą estetyczną. Ja nie widziałem, żadnej różnicy w obrazie widzianym oczyma dziecka i osoby dorosłej. Z tego też względu film nie przypadł mi do gustu.

pozdr.

ps. nie sugerowałbym się werdyktem akademii, która, co pokazuje historia, kieruje się względami politycznymi niz oceną sztuki - chyba że to jest właściwe kryterium.
W tym roku oskarka dostaje czarny, w tym roku gej, a w tym roku gościu, który powinien był dostać wcześniej i aby miał nagrodę zanim wykituje, dostanie w tym roku, mimo że na to nie zasługuje.

ocenił(a) film na 9
kalafior_2

Nie zmienia to faktu, ze zagraniczne filmy są bardzo rzadko doceniane przez akademię i przyznanie dwóch oscarów oraz 6 nominacji o czymś świadczy. Mianowicie o wysokim poziomie filmu. A ten, z tego co widzę, postrzegasz bardzo płytko. Za przykład niech służy to, że Vidal z labiryntem fauna nie ma nic wspólnego aż do końcówki filmu. Dlatego też twierdzenie, że świat przedstawiony z perspektywy dziecka i dorosłego wygląda tak samo, jest delikatnie mówiąc błędne.

ocenił(a) film na 6
Phoenix86

Nie wiem czemu mi imputujesz człowieku? Obejrzyj np. "Babcię" Davida Lyncha i zobacz jak tam jest przedstawiony świat widziany oczyma dziecka.

ocenił(a) film na 8
kalafior_2

takie gadanie ze film nie przypadł mi do gustu bo w 'babci' było to a tu nie jest troche naciągany. mi to zupełnie nie przeszkadza i nie czyni filmu gorszym. 'labirynt..' to jak dla mnie po prostu bardzo fajny, ciekawy film. nie często mamy okazję oglądać basnie dla dorosłych na dodatek udane. to nie jest kino artystyczne, film jest łatwy w odbiorze co wcale nie stanowi jego wady, wiec nie ma sensu porównywac go z lynchem.

ocenił(a) film na 10
kalafior_2

Kalafior przykre jest to,że nie zrozumiałeś filmu.

ocenił(a) film na 6
Iluvatar

Teraz rozumiem, że ty nie rozumiesz, iż ja mogę rozumieć inaczej.

ocenił(a) film na 9
Phoenix86

moim zdaniem magia jest środkiem znieczulającym dla dziewczynki wobec przerażającej rzeczywistości. tuż przed śmiercią jąkała dostaje zastrzyk od doktora, który uśmierza ból i pozwala mu umrzeć. dziewczynka też dostaje taki zastrzyk - powraca jako księżniczka do zamku

ocenił(a) film na 9
Phoenix86

"Myślę, że właśnie ta nietypowość filmu została dostrzeżona przez akademię filmową i nagrodzona dwoma oscarami, dlatego polecałbym po prostu podejść do niego z odpowiednią rezerwą." - lekka korekta, film został nagrodzony 3 Ocarami... :)