(UWAGA SPOJLERY) Najbardziej mi się podoba to ze, film nie daje jednoznacznej odpowiedzi na to czy świat baśni istniał czy był tylko wizją Ofelii! Dzieło dla ludzi z IQ powyżej 120! Reszta nie do końca zrozumie przesłanie tego filmu!
Nie wiem jakie mam IQ,ale film jest dobry.Porusza,a w moim przypadku rozstraja nerwy...Już wcześniej pisałam,że nie do końca wiem,co myśleć o tym filmie.Masz rację,jest bardzo niejednoznaczny-i to jest jego zaletą,bo nie daje o sobie zapomnieć.Nigdy nie oglądałam takiego filmu.
Film jest bardzo dobry, ale gadki w stylu - Najlepszy film roku 2007!!! - można bedzię prowadzić jak rok 2007 się skończy.
ja bardziej nie mogłem zapomnieć o "Moście do terabithi" niż o tym filmie, obejrzałem go i poszedł w niepamięć, oczywiście nie mówię że mi się nie podobał
Tak troche na inny temat-Mori ja też lubie MGS3! Volgin był bisexualnym ruskiem z wyładowaniami elektrycznymi! Dlaczego umieściłeś go jako swoje zdjęcie? Pytam z czystej ciekawości...
"Most do Terabithii" już lepszy... Tematyka podobna - fantasy, ale wojna to co innego... Tytuł nie jest adekwatny do scenariusza/fabuły...
Do Helu:
1. Ponieważ nie posiadam żadnego rozsądnego obrazka mojego idola z czasów Sengoku Jidai - Ranmaru Moriego
2. Poniewaz uważam pułkownika Volgina za najgorszego <najwiekszy śmieć i skur...y> ze wszystkich bad guyów w histroi MGSa. Solidus był zbyt płytki, a Liquid to najlepszy i najgenialniejszy szwarc charakter MGSów - więc jakos nie wypada.
3. W wiekszości przypadków - fora i inne - używam avatara przedstawiającego Hellgasta z "Killzona", a tu chciałem ajkiegos urozmaicenia.
Powinno wystarczyć :)
film jest super fajny :) bardzo mi sie podobal i nieprawda ze trzeba miec okreslone IQ so ogladania filmow, kazdy interpretuje tak jak mu sie to podoba i o to chodzi :P
dla mnie film jest wybitny i zasługuje na nagrody które dostał. Porusza serca wszystkich. Ja w nim zbyt dużo siebie zobaczyłam, więc może dlatego ryczałam rpzez cały film..
Wiesz, ja w takim razie zaczynam wątpić, czy uda mi się ogarnąć ten film...^^. Nie no, ale przekonam się dziś wieczór... ;]]
Bardzo dobry ale smutny.Kto wie może takie dzici zyją wsród nas wśród bezdusznych dorosłych nie mogąc pojąc tego świata uciekają w swiat fantazji bedąc przy tym bardzo inteligentne i stwierdza się u nich schizofrenie czy coś podobnego, i to jest właśnie chyba ukryte przesłanie tego filmu i jest smutne oraz daje wiele do myślenia .
miki
Czy ja wiem? Słyszałam, że ten film nie jest czysto baśniowy, ale coś mi sie tam nie podobało. Fabuła troche beznadziejna ( nie do konca wiadomo o co w tym wszystkim chodzi), do aktorów sie nie doczepie ani do efektów specjalnych. No i jeszcze minus za hiszpański jezyk (nie żeby mi sie hiszpański nie podobał). Dla mnie to była bajka dla dorosłych.
-> aaricia19 - "No i jeszcze minus za hiszpański jezyk" - spodziewałaś się że film będzie po polsku ? :/ kompletnie nie rozumiem takiego zarzutu :/, może napiszesz coś więcej na ten temat ? I czy fabuła jest wg Ciebie beznadziejna, bo Ty nie wiesz o co w tym wszystkim do końca chodzi ? :/
Wulino. Pewnie że sie nie spodziewałam że film będzie po polsku (widziałaś kiedyś żeby polscy reżyserzy (do których nic nie mam jakby co) nakręcili jakaś baśń taką jak powiedzmy ta? Nie spodziewałam sie tez że film ten bedzie z dubbingiem (dobrze że tego nie zrobili, bo by zupełnie schrzanili ten film). Po prostu jak dla mnie hiszpański nie pasował do tego filmu. Jasne, że jak ktoś ma już dość filmów z językiem angielskim to z chęcią sie przeżuci na inny jezyk. Co do fabuły, no to wg mnie jest beznadziejna bo uważam że nie mieli czego wymyślić, a poza tym niby wiedziałam że ten film nie jest do dzieci poniżej 14 lat czy ileś tam, no ale na litośc boską nie wim jak inni ale uważam za lekka przesade zabicie tej całej Ofelli przez jej szalonego ojczyma. ciesze sie że wszystko sie dobrze skończyło bo niby została ta królową, ale cały ten watek mordy (nie jedyny w tym filmie) mnie zraził. Pomijajac fakt że wojna domowa w Hiszpani skończyła sie w 1939r. a nie jak było napisane w 1940r. ale to juz szczegół. jeśli kogoś uraziłam tym co tu napisałam z góry przepraszam
Przepraszam, na początku filmu było napisane "Hiszpania rok 1944", a nie jak sądziłam "Hiszpania rok 1940". Sorry za nieścisłość.
'Dzieło dla ludzi z IQ powyżej 120! Reszta nie do końca zrozumie przesłanie tego filmu!'
Poprostu brak mi słów na takie teksty:/ A skąd Ty wiesz że ktoś ma niskie IQ tego filmu nie zrozumie, no skąd to wiesz??? Jakoś w reklamach filmu nie było napisane 'film dla ludzi o IQ = lub >120:/ Z tego co zauważyłam jest za to podane że film jest od lat 15 a jakoś nie sądzę że każdy 15-latek będzie miał to IQ 120 więc trochę wyluzuj i wiesz już tak się nie chwal ta swoją 'rzekomą' inteligencją:D
Pozdrawiam;***
(z góry sory za ewentualne błędy)
Tekst z IQ jest smieszny...
Koles badal swoje IQ i stwierdzil to film dla mnie:)
Rownie dobrze mozesz sobie co innego zmiezyc i powiedziec jest dobrze albo zle..
To jakie kto ma IQ nie ma nic zwiazku z wiekiem...
Stwierdzam ze to forum jest dziwne bo krytykuja dobre filmy a jakies gnioty maja wysokie oceny...
Co do filmu napewno najlepszy film o tej tematyce jaki widzielem.
Spodziewałam się jakiegoś gówna a dostałam naprawdę wspaniały film :) Fantastycznie utrzymany klimat, niesamowite sceny, ileż podtekstów, wspaniała fabuła która obejmuje zarówno piękne baśniowe elementy jak i traumatyczne i miejscami przerażające losy bohaterów. Nic tylko polecać :D
Co do tekstu z IQ- szkoda słów :|