PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241974
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Nie rozumiem niektorych...

użytkownik usunięty

Dużo ludzi zastanawia sie czy świat baśni z jakim mamy do czynienia był prawdziwy, czy tylko wymyślony przez Ofelię. Przecież to film fantasy, więc z góry zakłada istnienie światów równoległych.
Już na samym początku filmu, słyszymy, ze dawno temu była księżniczka która opuściła swój świat, wychodząc na powierzchnie po czym umarła, ale ma powrócić, bo jej duch istnieje.
Początek rozwiewa wszelkie wątpliwości.
A jeśli chodzi o mandragorę i inne takie. Vidal czy matka Ofelii, nie widziały tego co ona, bo nie było to przeznaczone dla ich oczu, świat w którym "zanurzała" sie Ofelia był dla nich zamknięty. Celowo dla nich ukryty, dlatego Vidla nie widział że Ofelia rozmawia z Faunem. Dlatego tylko matka czy Vidal patrząc na korzeń mandragory nie widziały nic szczególnego. Poza tym, żeby dać Ofelli korzeń Faun musiał istnieć!

To tak jakbyście pwoiedzieli, że np. Narnia, była tylko wymysłem czworga rodzeństwa, a szafa prowadziła do nikąd.

Dla mnie wszytko jest jasne, nie widzę wpadek i innych takich.

Pozdrawiam i zapraszam wielbicieli fantasy na mojego bloga, pisze opowiadanie, może się komuś spodoba:

www.godefroy.blog.onet.pl

ocenił(a) film na 9

według mnie się mylisz. Ja rozumiem to inaczej.

(: pozdrawiam

kaczy_dziup

Nie ma to jak konstruktywna, obszerna wypowiedź :P

ocenił(a) film na 8
John_the_Great

Interpretacje są oczywiście dwie, ale dlaczego skreślać świat fantasy? A chociażby rozkwitający pączek na drzewie figowym pod sam koniec filmu?

ocenił(a) film na 8

ja mimo wszystko uważam że film był dobry. zaskoczył mnie, spodziewałam się ''bardziej łagodnej'' wersji fantasy ale zaskoczenie mimo wszystko było pozytywne. świat fantasy moim zdaniem wcale ''nie kłocił'' sie z tym rzeczywistym, wręcz przeciwnie pokazywał że ''magiczne'' rzeczy mogą dziać sie obok nas chociaż my tego nie zauważamy. polecam film

ocenił(a) film na 8

Dokładnie. Mi się film bardzo spodobał, tak samo zresztą jak inne baśnie filmowe. Jeśli już wspominasz o filmach podobnego pokroju, to dorzucę własną propozycję: "Hook" Spilberga, choć ten jest nieco weselszy.